Lékaři nabízejí vlastní reformu zdravotnictví

14. 1. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
S návrhy reformy zdravotnictví se doslova roztrhl pytel. Minulý týden svůj návrh představil ministr zdravotnictví Leoš Heger a včera Česká lékařská komora (ČLK).


„Nabízíme politikům vlastní verzi reformy zdravotnictví,“ řekl Právu prezident ČLK. Uvedl, že lékařský návrh reformy má dvě fáze.

První je tzv. krizový management. V něm je hlavním cílem získat ztracenou důvěru lékařů a tím čas, a zejména podporu pro reformy.

Podle Kubka jde o rychle realizovaná úsporná opatření, která umožní zvýšení platů lékařů a zabrání personální devastaci. Lékaři navrhují co nejrychleji prodloužit tzv. Janotův balíček, který snižuje o sedm procent maximální ceny léků a o sedm procent úhrady z veřejného zdravotního pojištění.

Na okamžitém zvýšení platů trvají

Stejný návrh ale má i ministr Heger s tím, že už na únorové schůzi by poslanecký návrh, který prodloužení umožní, měli poslanci projednat. Komora navrhuje okamžitě vyhovět požadavkům Lékařského odborového klubu tak, aby průměrná mzda lékaře stoupla ze současných 100 až 200 korun na 200 až 400 korun za hodinu.

To odpovídá pro začínající lékaře 1,5násobku průměrné mzdy v zemi (asi 35 tisíc korun) a trojnásobku pro zkušeného lékaře (asi 72 tisíc korun) za základní pracovní dobu. Dnes berou lékaři v průměru 45 až 50 tisíc korun měsíčně, ale se všemi příplatky a službami.

Ministr Heger jim opakovaně vzkázal, že letos na to peníze nejsou, a v otevřeném dopise vyzval nemocniční lékaře, aby zůstali s tím, že jeho reforma nastartuje změny tak, aby již v příštím roce se lékařům platy zvýšily. Kvůli nízkým platům podalo z nemocnic výpověď 3800 z 16 000 lékařů.

Ve druhé fázi lékařské reformy, která už se týká návrhu nových zdravotních zákonů, je cílem stabilní a předvídatelné prostředí pro poskytování zdravotní péče.

„Výsledkem by mělo být pro pacienty přátelské zdravotnictví se spokojenými zdravotníky a pokud možno spravedlivý kompromis mezi neomezenými možnostmi lékařské vědy a omezenými ekonomickými zdroji,“ tvrdí Kubek.

Dosáhnout se toho má i vymýcením korupce ve zdravotnictví, například nákupem předražených přístrojů a podobně. Totéž má ale ve své koncepci i ministr Leoš Heger.

Příští úterý se v Senátu uskuteční konference, která požadavky nespokojených lékařů má za účasti premiéra Petra Nečase a zainteresovaných lékařských organizací projednat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?