Lékaři: Nejde nám jen o platy

22. 1. 2011 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Vsetínští lékaři vydali prohlášení, ve kterém vysvětlují, co je vedlo k podání výpovědí.


Třicet sedm lékařů vsetínské nemocnice podpořilo celorepublikovou akci Děkujeme, odcházíme. Na konci prosince předložili vedení nemocnice své výpovědi.

V uplynulých dnech navíc vydali společné prohlášení, ve kterém vysvětlují, co je k tomuto kroku vedlo.
Poukazují v něm především na to, že výzva není pouze bojem lékařů za vyšší platy. „To je jen malá část pravdy. Mnohem důležitější jsou dlouhodobě opomíjené chyby systému zdravotnictví, které vyúsťují v personální devastaci českých a moravských nemocnic,“ píší v prohlášení vsetínští lékaři. Akce není podle nich namířena proti vedení nemocnice, ale směřuje k politické reprezentaci státu. „Nesouhlasíme zejména s nespravedlivým systémem úhrad péče ze strany pojišťoven, se situací nutící k trvalému překračování počtu přesčasových hodin, se stavem postgraduálního vzdělávání, který klade nesplnitelné časové a finanční požadavky na lékaře i na nemocnice či s nekoordinovaným pořizováním velmi drahé zdravotnické techniky a špatnou lékovou politikou,“ zmiňují v textu.
V prohlášení se také uvádí, že vsetínská nemocnice se několik let potýká s nedostatkem lékařů a sester, což vedlo i k uzavření některých lůžkových oddělení. Ačkoliv webové stránky nemocnice nabízejí pracovní místa lékařům v osmi oborech a také možnost zaměstnání pro pět zdravotních sester, některé pozice nebyly obsazeny již několik let. To prý svědčí o neschopnosti systému pokrýt přirozené odchody a přecházení lékařů mezi nemocnicemi. V textu se rovněž píše, že zdravotníci mají jen omezenou možnost jak protestovat a vytvořit tlak na odpovědné instituce.

Stávky jsou neúčinné a v nemocnicích prakticky neuskutečnitelné. Lékaři nepočítají s tím, že současný protest vzbudí nadšení u veřejnosti či politiků. „Současný stav systému a jeho pokračující chátrání nám však nevyhovuje a cítíme právo i zodpovědnost dát to najevo,“ shodují se v textu odcházející lékaři s tím, že protestní akce není namířena proti pacientům ani proti vedení nemocnice či jejím dalším zaměstnancům.

To zdůraznila také mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková. „Například problematika získávání nových lékařů, na kterou v dopise poukazují, trápí většinu zdravotnických zařízení v naší republice,“ poznamenala Plačková.

Stávající systém podle ní nahrává tomu, že absolventi zůstávají spíše ve větších nemocnicích, zařízení okresního typu pak mají problém se získáváním lékařů.

„Vedení vsetínské nemocnice nabídlo nově studentům medicíny stipendia, kdy mohou čerpat finanční bonus již v době studia,“ nastínila Plačková s tím, že finanční bonus, jakýsi náborový příspěvek, je připraven rovněž pro nově nastupující lékaře. Vsetínská nemocnice obdržela v závěru minulého roku celkem osmatřicet výpovědí lékařů. Jeden lékař téměř okamžitě vzal výpověď zpět. Další tři lékaři tak učinili počátkem ledna.

„Ředitel nemocnice Martin Metelka v tomto týdnu osobně hovořil se všemi lékaři, kteří podali výpověď. Věříme, že situaci se podaří na celostátní úrovni vyřešit tak, že lékaři budou od prvního března pokračovat ve své práci,“ doplnila Plačková.

Celé znění lékařského prohlášení najdete na www.valasskydenik.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?