Lékaři: Nejistota!

29. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotníkům končí v červnu smlouvy s pojišťovnami. Dodatek od VZP, který jejich platnost prodlužuje, přitom obdrželi teprve před pár dny. Je to nešťastné řešení na poslední chvíli, říkají lékaři.Nejistota a nedostatek času, tak hodnotí lékaři prodlužování smluv se zdravotními pojišťovnami...


Šumperk/ Olomouc -

“ Kolegové lékaři se na nás často obracejí s dotazy, co dělat. Většinou jim radíme, aby smlouvy s pojišťovnou podepsali. Na jiném postupu jsme se nedohodli, a nechceme proto spekulovat, co by se bez jejich podpisu stalo,“ sdělil Igor Mazoch ze Sdružení praktických lékařů.

“ Dodatek jsem podepsala, protože v tuto chvíli mi nic jiného nezbývá, když nechci vystoupit ze systému pojištění s VZP. Kdybych to neudělala, od 1. července by moji pacienti, klienti VZP, museli za každý zákrok platit,“ uvedla šumperská zubní lékařka Nataša Maturová. Pojišťovna se brání a tvrdí, že lékaře informovala s dostatečným předstihem. “ Na ukončení platnosti smluv jsme se intenzivně připravovali nejméně od počátku roku. Po celou dobu jsme našim smluvním partnerům podávali aktuální informace,“ řekla mluvčí VZP Eva Nováková.

Jako větší problém vidí lékaři nové rámcové smlouvy, které připravilo ministerstvo zdravotnictví. Dostat je mají během dvou až tří měsíců. Smlouvy jim například upravují pracovní dobu v ordinaci na sedm hodin denně.

“ Současná verze smluv je pro nás nepřijatelná. Ministr Rath zcela neoprávněně vstoupil do smluvního vztahu mezi námi a pojišťovnou. Všichni doufáme, že zdravý rozum zvítězí a že nová vláda ministerskou vyhlášku a s ní i rámcové smlouvy zruší. Pokud by se tak nestalo, rámcovou smlouvu nepodepíšu a ze systému pojištění vystoupím,“ řekla Nataša Maturová.

Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?