Lékaři: nevolnictví se plíživě navrací

4. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
"V nemocnici pracuji třicet let, za tu dobu jsem na hodiny odpracoval dvanáct let navíc. Do důchodu mi zbývá ještě asi deset let a s přesčasovými hodinami to budou čtyři roky navíc," objasňuje jeden z důvodů své výpovědi MUDr. Vratislav Škoda, předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů v českolipské nemocnici s poliklinikou, a.s.


Je jedním z dvaadvaceti lékařů, kteří se připojili k výzvě „Děkujeme, odcházíme“. Nejvíce výpovědí podali lékaři z dětského oddělení a z ARO.

Mladým stav nevyhovuje

Nespokojení jsou zejména mladí lékaři, ale nejen s finančním ohodnocením. „Nevyhovuje jim ani systém postgraduálního vzdělávání či neustálé snahy ve zdravotnickém systému ušetřit, ale na nesprávných místech,“ vysvětluje Vratislav Škoda.

Za odborářskou akcí je podle něj snaha upozornit na to, že zdravotnický systém je nemocný. „My jsme lékaři, proto jej chceme léčit. Nechceme finanční injekci zvenčí. Víme, že peníze v systému jsou, máme řadu podnětů, jak je získat a touto akcí na ně chceme upozornit,“ říká.

Když upozorňuje na šetření na nepravých místech, uvádí konkrétní příklad: „V léčebně dlouhodobě nemocných NsP Česká Lípa, a.s. je právě realizováno opatření, podle něhož bude snížen počet ošetřovatelského personálu na počet lůžek. Ale právě tady je prakticky polovina pacientů nesoběstačných. Jaká pak asi bude kvalita péče o pacienty? Vždyť ošetřovatelky budou rády, že stihnou jenom to nejnutnější. A příčina? Opět podfinancování zdravotnického systému, které vedení nemocnic nutí šetřit i tam, kde by se šetřit nemělo,“ upozorňuje Vratislav Škoda.

Vedení připravuje krizový scénář

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. zaměstnává 109 lékařů, výpověď podala pětina z nich. „Vedení českolipské nemocnice připravuje řešení a situaci rozhodně nepodceňuje,“ sdělil tiskový mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Připomněl také fakt, že NsP získala v roce 2010 devatenáct nových lékařů. „Nemocnice má poctivou snahu vytvářet lékařům podmínky, aby neodcházeli z České Lípy,“ dodal.

Průměrný výdělek lékařů včetně přesčasových hodin v NsP Česká Lípa, a.s. dosahoval v loňském roce téměř 58 tisíc Kč. Průměrný výdělek dle základního tarifu tedy činí asi 29 tis. Kč. Průměrný plat nemocničního lékaře se v Česku pohybuje kolem 47 tisíc korun (tarif asi 23,5 tisíce Kč je tedy pod úrovní současné průměrné mzdy v ČR dle údajů ČSÚ, která činí 26 655 korun).

Je tedy jasné, jak velký podíl na relativně slušném výdělku lékařů mají právě enormní počty přesčasových hodin. Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, který je původcem výzvy, požaduje pro lékaře jako základní výdělek bez přesčasových hodin jeden a půl až trojnásobek průměrného výdělku v ČR. Jinak je totiž za současných podmínek pro lékaře výhodnější případně odejít za praxí do zahraničí, kde i systém dalšího vzdělávání je mnohem propracovanější.

Podle krajského radního pro zdravotnictví Pavla Nováka (ČSSD) je zdravotnická péče v Libereckém kraji po 1. březnu vážně ohrožena. „Krizové plány jsou nastaveny pro případy epidemií a zvýšeného počtu pacientů, nepočítají ale s tak výrazným úbytkem lékařů, budeme proto hned po Novém roce muset zpracovat nový krizový plán,“ řekl Pavel Novák.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce hejtmanům navrhnout, aby v případě, že nebudou schopni zajistit v krajích zdravotnickou péči, vyhlásili stav nebezpečí.Vkrizovém stavu podle něj mohou nařídit lékařům i pracovní povinnost. Podle Nováka je to ale jen snaha přenést odpovědnost za situaci na kraje. Vyhlášení stavu nebezpečí podle něj není žádným řešením, protože by problém jen o měsíc odložilo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?