Lékaři, odbory, pojišťovny a ministr projednají rušení nemocnic

2. 11. 2012 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci lékařů, jejich odborů, nemocnic, ministerstva, krajů a zdravotních pojišťoven se dnes odpoledne sejdou na konferenci v Praze. Jednat by měli o plánovaném rušení nemocnic. Akci pořádá před svým víkendovým sjezdem Česká lékařská komora. Očekává se bouřlivá debata.


V Česku funguje 152 nemocnic. Všem ke konci roku vyprší smlouvy se zdravotními pojišťovnami o hrazení péče. Ministerstvo zdravotnictví chce nemocniční síť zeštíhlit, a to zhruba o 6000 lůžek. Zajistit to mají právě pojišťovny. S některými zařízeními nemají už novou dohodu uzavírat, u jiných se má upravit třeba nabídka či rozsah péče. Úplně skončit by brzy mělo 12 nemocnic. Dalších 18 by mělo dostat už jen střednědobou smlouvu.

Lékařská komora, odboráři, některé pacientské organizace i sdružení nemocnic tento záměr kritizují. Podle nich se zhorší dostupnost péče pro nemocné. Ministerstvo s tím nesouhlasí. Podle něj naopak lidé dostanou léčbu v moderně vybavených zařízeních. Odbory zdůrazňují i to, že kvůli útlumu celkem tří desítek nemocnic přijdou o práci stovky lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?