Lékaři odchod Součkové vítají

15. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odchod Marie Součkové z postu ministryně zdravotnictví většina lékařů a odborníků vítá. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že měla být z funkce odvolána mnohem dříve. Bývalý ředitel soukromé Česko - německé horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí Vladimír Dryml je přesvědčený, že odvolání mělo přijít dříve...


Trutnov - :

„Součková měla skončit už v prosinci, aby se včas mohly udělat důležité změny,“ prohlásil Dryml. A jak se dívá Dryml na nového ministra? Jozef Kubinyi. „Nemá patřičný tým lidí. Bez toho to půjde velmi těžko,“ dodal Dryml.

Bývalý poslanec za ČSSD a někdejší náměstek ministryně Rostislav Čevela připustil, že premiérovo rozhodnutí bylo správné. „S tím tlakem veřejnosti se muselo něco dělat. Kolegu Kubinyiho znám velmi dlouho. Je to vědecky zaměřený člověk, určitě se dokáže domluvit se všemi a svoji práci zvládne,“ řekl Čevela.

Z pohledu praktického lékaře je odchod Marie Součkové kontroverzní záležitostí. Reforma zdravotnictví, kterou připravovala a neprosadila, je pro lékaře nedostatečná.

„Byl to polotovar. Některé pozitivní změny byly negovány jinými chystanými kroky. Z tohoto pohledu je její odchod vítaný,“ potvrdil předseda Okresní lékařské komory v Trutnově Jiří Řehůřek. Na druhou stranu bude jakákoli příští reforma pozdržená.

„Existuje jakási doba hájení nového ministra. Pochybuji, že by se nový člověk na tomto křesle ihned pustil do radikálních změn. Navíc není jisté, kdy a kdo na svůj post nastoupí,“ upozornil Řehůřek.

Většině oslovených praktických lékařů se návrhy ministryně nelíbily. „Reforma zdravotnictví se mi nezamlouvala. Doufám, že nový ministr bude lepší a více obeznámen s problematikou zdravotnictví. Přeji mu hodně štěstí,“ uvedl praktický lékař Jan Hartman ze Rtyně v Podkrkonoší.

Zdravotnictví nezvládla

Podle lékárníků Součková na post ministryně nestačila. „Marie Součková už na našem sjezdu v roce 2002 slibovala řešení problémů. Pevné ceny léků, stejné ceny ve všech lékárnách a podobně. Byla přístupná a nechovala se arogantně. Už po roce jsme však zjistili, že umí jen slibovat. Na funkci nestačila a její odvolání je logickým krokem. Je však otázkou, zda nový ministr bude mít dostatek vůle a schopností řešit léty nahromaděné potíže ve zdravotnictví. Upřímně řečeno, žádné změny moc neočekáváme,“ konstatoval předseda okresního sdružení lékárníků ČLK Vít Hojný.

Krkonošské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?