Lékaři odejdou? Vyškolíme nové

24. 1. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Uherském Hradišti má riskantní plán jak vyřešit odliv specialistů z oddělení ARO.


Uherskohradišťská nemocnice se připravuje na odchod pětačtyřiceti lékařů, kteří podali výpověď v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme. Do odchodu zbývá 35 dní, nemocnice proto hledá řešení, aby byl dopad na pacienty co nejmenší. Podle zdrojů DOBRÉHO DNE má i velmi riskantní plán…

Jelikož brány nemocnice opustí většina lékařů ARO, hodlá na jejich místa údajně povolat a zaškolit kolegy z interny, urologie a plicního oddělení. Vedení Uherskohradišťské nemocnice chystané kroky však nekomentuje.

„S ohledem na výsledek jednání Bezpečnostní rady Zlínského kraje nebudeme žádné dotazy související s výzvou Děkujeme, odcházíme komentovat,“ reagoval tiskový mluvčí Ludvík Valouch.

Ani ze závěrů bezpečnostní rady není konkrétní opatření jasné. „Ačkoliv jde o spor lékařů s vládou, v případě, že nenajdou společné řešení, to bude mít dopad na občany i v našem kraji. A proto musíme mít a také máme variantní scénáře řešení reagující na vývoj situace. Nebudeme je však zveřejňovat, protože vývoj může být velmi dynamický a nechceme, aby se šířily informační šumy nebo dezinterpretace,“ prohlásil Stanislav Mišák, hejtman Zlínského kraje, který je zřizovatelem nemocnice.
Jestliže nemocnice ani hejtmanství karty na stůl nevyložily, Česká lékařská komora (ČLK) má informace o připravovaných krocích k dispozici.

„Aktivity ředitele Uherskohradišťské nemocnice jsou na hraně zákona a pro lékařskou komoru nepřijatelné,“ zdůraznil Lubomír Nečas, předseda okresního sdružení ČLK Zlín.

Vybraní lékaři se podle zdroje DOBRÉHO DNE už „přeškolují“ v Trenčíně, neboť žádná česká nemocnice, včetně fakultních, s tím údajně nechce mít nic společného. Domů se vrátí do čtyř až šesti týdnů…

„Je to nebezpečný precedens. Nelze se přeškolit na jiný obor za takovou krátkou dobu. Bez řádné předatestační praxe a bez řádné atestace nelze samostatně vykonávat specializační lékařský obor,“ zdůraznil Nečas.

Pachl: "Anesteziolog může na sál nejdříve po půl roce přípravy"

Anesteziologie totiž vyžaduje velmi dobrou orientaci ve vnitřním prostředí člověka i ve změnách jeho životních funkcí. V případě krize je nutné reagovat naprosto přesně a rychle, takřka bez rozmýšlení. I proto je doba specializace v oboru vyhláškou určena na pět let.

„Anesteziolog může na sál nejdříve po půl roce přípravy, a to ještě nesmí zůstat u pacienta ani minutu sám bez dohledu atestovaného kolegy či provádět jakýkoliv výkon. Až po dvou letech odborné přípravy smí pod dohledem erudovaného lékaře vést anestezii a po pěti letech po složení atestační zkoušky ji smí vést sám,“ řekl profesor Jan Pachl, předseda revizní komise České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, který plány nemocnice označil za „non lege artis“, tedy protiprávní!

Každý operativní zákrok, mimo drobných ambulantních výkonů, vyžaduje dokonale fungující tým v čele s hlavním operatérem - atestovaným chirurgem, ortopedem, gynekologem nebo urologem. Jeho pravou rukou jsou jeden až dva asistenti, dvě instrumentářky a hlavně lékař anesteziolog s anesteziologickou sestrou, kteří se starají o znecitlivění, uklidnění, eventuálně uspání. Zajišťují veškeré životní funkce pacienta v průběhu výkonu a bezprostředně po něm a jsou zodpovědní i za jeho návrat k plnému vědomí.

Redakce se snažila získat i vyjádření lékařů, ale narážela na interní předpis ředitele, který veškerému personálu zakazuje komunikaci s médii.

„Každopádně řešení, které stále propracováváme a precizujeme, musí občanům v kraji zajistit akutní zdravotní péči,“ uvědomuje si Mišák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?