Lékaři odmítli sloužit přesčasy

20. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Další závažný problém má na stole krajský úřad, který je zřizovatelem devíti nemocnic v Moravskoslezském kraji. Zhruba třetina lékařů krnovské nemocnice totiž v pátek oficiálně oznámila vedení nemocnice, že od 1. července přestane sloužit přesčasy...


Pokud obě strany nenajdou co nejrychleji řešení, pro pacienty to může mít katastrofální důsledky. „Je to pro mě nová informace. O tom, že lékaři nechtějí sloužit přesčasy, jsem se dozvěděl teprve v pátek. V nejbližších dnech se proto sejdu s primáři, abych znal jejich názor,“ řekl včera ředitel krnovské nemocnice Bedřich Marek.

Šéf Lékařského odborového klubu (LOK) krnovské nemocnice Bronislav Sedláček ale tvrdí, že lékaři předali řediteli dopis už minulý týden v úterý.

„V něm jsme ho upozornili, že pokud nedá naše mzdy do souladu se zákonem o platu, zvážíme další kroky. Ředitel na to nereagoval, proto mu v pátek sedmadvacet lékařů písemně oznámilo, že od prvního července nebudou sloužit přesčasy,“ upřesnil Sedláček. Jedná se lékaře interního, chirurgického, neurologického, dětského a ARO oddělení.

Podle Sedláčka je důvodem tohoto kroku skutečnost, že ředitel odmítá lékařům proplácet přesčasy tak, jak to stanoví již zmíněný zákon. „Podle našeho názoru se vedení dopustilo v hospodaření některých chyb, které chce nyní napravit tím, že sáhne lékařům na platy,“ domnívá se Sedláček.

Ředitel Marek včera přiznal, že přesčasy a jejich proplácení jsou letitý problém, který nemocnice v Krnově dosud řešila maximálním navýšením přesčasů v souladu se zákoníkem práce.

„To ale nestačilo, proto jsme část odpracovaných hodin platili lékařům formou odměn. Za další přesčasy si mohli vybírat náhradní volno. To se jim ale nelíbí, proto dále odmítají sloužit přesčasy,“ vysvětlil Marek, který vidí řešení v tom, že ze tří odpracovaných služeb dostanou lékaři zaplaceny dvě, za další si vezmou náhradní volno.

„Zásadní problém je v tom, že stát přijímá naprosto nesmyslná nařízení. Když vláda rozhodne o tom, že máme přidat lékařům a zdravotníkům, a nedá nám ani korunu, pak musí nutně nastat problém,“ zmínil Marek a dodal, že ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku se lékařům navýšily platy o 21,2 procenta.

„Lékařům tyto peníze přeji, protože si je zaslouží. Pokud by vláda rozhodla, že jim mám přidat sto procent, rád jim je dám. Já je ale nemám,“ zdůraznil ředitel s tím, že letos se lékařům platy opět navýší. „Při průměrném platu padesát tisíc korun půjde o čtyři až pět tisíc korun navíc,“ upřesnil.

Náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví Jiří Veverka (ODS) byl včera informací redakce o napjaté situaci v krnovské nemocnici zaskočen. „O tom nic nevím, přesto se dala tato situace očekávat. O některých problémech mě ředitel Marek totiž už dříve informoval,“ reagoval náměstek a dodal: „Na jedné straně stojí nesystémové zásahy ze strany státu, na straně druhé oprávněné požadavky zaměstnanců nemocnic. Situace nemá momentálně systémové řešení, nicméně je třeba najít takové východisko, aby byla zajištěna péče o pacienty a nemocnice přitom ekonomicky nezkolabovala,“ shrnul Veverka.

Moravskoslezský deník

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

lékař

Vedení nemocnice evidentně lže, přesčas nenz place, nahradní volno z provozních důvodu nelze nikdy brát!!! je to podvod a vykořištování který nařizuje přimo hejtmanek(ODS). Znovu zdraznuji ze lékaři v Krnovské nemocnici absolutně podporujou kroky pana ministra MUDr.Ratha vedouci k stabilizaci zdravtonictvi a k zabraneni vytunelovani a rozkradani nemocnic od ODSaků

MUDr.Tomáš Rozsíval

Hysterická reakce anonymního „lékaře“ má vytvořit zdání, že jde o politickou věc v níž zlí ods-áci vykořisťují chudáky příslušníky levicových stran. Problém je to stejně letitý, jako bludy, které v novinách o této věci píší novináři a zneužívají ho někteří krajští bafuňáři….. Veverka a spol. Jde o to, že zákon nařizuje lékaři odsloužit určitý počet hodin přesčasů ročně a zbytek mají čerpat náhradní volno, aby nebyli po službě unavení a nedošlo případně k odbornému pochybení. Praxe ovšem dosud vypadala tak, že lékařům vyhovovalo porušovat zákon, protože měli pochopitelně vyšší platy. Náhradní volno zcela logicky nikdo vybírat nemohl, protože by v nemocnici nikdo nezůstal na práci !!! Nyní, pokud ředitel nutí lékaře k dodržování zákona, se to zase některým nelíbí, jenom kvůli těm penězům…. Takže buď zrušte omezení 150 h přesčasů ročně a nechte je dělat kolik chtějí, anebo jim ty přesčasy řádně zaplaťte a neschovávejte to za různé ty formulky, jako že služba je „čekání na práci“, nebo krnovská specialita - lékař doma na telefonu a vynervovaná dispečerka, která jej o půl třetí ráno přemlouvá, aby jel k akutnímu krvácení na chirurgii ! Do takové nemocnice bych se nepoložil ani na operaci uzdičky jazyka !

Martin Vedral

Pane „lékaři“. Člověk, který vede plamenné řeči a není ochoten se při tom představit, není nic jiného než zbabělec a provokatér, často obojí. Jistěže vedení nemocnic stran pohotovostních služeb lže a podvádí. V tom máte pravdu. Jaké kroky však udělal váš chráněnec proti tomu? Pokud je mi známo tak naprosto žádné. A poslední věta, kterou jste napsal je již jen zlý blábol hodný Rathova žáka. Pokud mne chcete přesvědčit o opaku, uveďte své jméno a vaše konkrétní poznatky doplněná i konkrétními jmény členů ODS.

novak

Dotyčný lékař,pokud je vůbec zamestnán ve zdravotnictví/a není to komunistická veš/,nebot nemá ani odvahu se podepsat -lže a lže.Socani zde zdravotnictví za 8 let vlády zcela zdecimovali a poslední z nich rath je vrchol arogance.Proč jste milý,,lékaři nereagoval v době,kdy socani převáděli s miliardovými dluhy nemocnice na kraje-to jste spal nebo jezdil k moři.Tam byl začátek tohoto stavu.Nyní,když jsou nemocnice zčásti odluženy,chce je stát znovu znárodnovat-to se vám skutečně zdá být spravedlivé.Pokud nejste spokojený hledejte chybu nejprve u sebe a pak krituzujte.Hlavně všechno svádějte na ODS,která již 8 let je v opozici a nemohla proti bloku CSSKSC nic realizovat. 8 let je skutečně dlouhá doba.Já osobně jsem pro ziskové zdrav.organizace pod kontrolou kraje.kde podle hospodaření daného zařízení jsou vyplácené mzdy.

prim.MUDr Vratislav Kraus

Chci vyjádřit podporu kolegům - lékařům Krnovské nemocnice,kteří odmítli sloužit za nedůstojně ohodnocenou práci a vykonávat pohotovostní služby nad zákonnou normu!Je to skoro jediný prostředek jak dosáhnout slušného ohodnocení své práce.Podle informací z internetu jsou krnovští lékaři zkušení a dobří odborníci a mají právo být za dobrou práci dobře zaplaceni!Zajímalo by mně,kolik z nich vydělává těch 5O tisíc uvedených ředitelem /jistě je to hrubého,navíc jsou v tom i pohotovostní služby na kterých odpracovali jako

ústavní lékaři jinde 90 až l2O hodin nad zákonnou měsíční normu/.Asi bude muset pan ředitel omezit a oddálit některé investiční akce v nemocnici!

Dohoda je mezi rozumnými lidmi možná vždycky… Ale nevím,proč bychom se my-zdravotníci měli nechat dál bezuzdně zotročovat a vykořisťovat.Skoro všechny zadlužené nemocnice,které hodil stát krajským zastupitelstvům na krk se oddlužily tak,že oholili zdravotníky na platech,nedali jim základní tabulkové mzdy.Z organizačních opatření nanejvýš zavřely prodělečné provozy bez ohledu na potřeby pacientů a hodili péči o tyto nemocné na krk státním zdrav. zařízením!





  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?