Lékaři onkologickým pacientům předepisují málo léků na bolest

23. 11. 2009 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři stále předepisují onkologickým pacientům trpícím silnou bolestí méně tišících léků než jejich kolegové ve vyspělých zemích. Důvodem jsou zejména přetrvávající obavy z toho, že morfin a další opioidy způsobují závislost nebo různé zdravotní problémy.


Podle odborníků jde však pouze o mýty a pověry a pacientům takové nebezpečí nehrozí, navíc jsou jim k dispozici stále kvalitnější medikamenty. Novinářům to v Praze řekl místopředseda Společnosti pro studium a léčbu bolesti České lékařské společnosti Jiří Kozák.

Důvodem nižší spotřeby jsou podle Kozáka rovněž snahy lékařů uspořit. „Zejména léky pro ambulantní pacienty jako prášky a náplasti jsou poměrně drahé,“ řekl ČTK Kozák.

Mezinárodní srovnání kvality analgetické péče v jednotlivých zemích vycházejí právě ze statistik spotřeby morfinu. „Zatímco před deseti lety jsme se pohybovali kolem 40. místa, dnes už jsme se dostali asi o deset příček výše,“ konstatoval Kozák.

Přes zlepšení situace je podle něj třeba dále přesvědčovat lékaře, aby se nebáli pacientům opioidy předepisovat. „Na nejsilnější bolesti budou v dohledné budoucnosti stále nejvhodnějšími preparáty,“ prohlásil. Nejenže jsou nejúčinnější, navíc mají oproti jiným typům léků méně nežádoucích účinků.

Na nádorová onemocnění v ČR ročně umírá přes 27.000 lidí. Bolestí mohou trpět i pacienti v časnějších fázích onemocnění; některé formy rakoviny jako třeba nádory slinivky břišní či metastáze v kostech podle lékařů často provází bolest přímo nesnesitelná.

I pacienti, jejichž bolest bývá tišena stálou medikací, přitom mohou trpět několikrát denně náhlými vzplanutími bolesti; odborníci ji označují jako bolest průlomovou. Trvá několik desítek minut, takže běžné léky na ni působí až s přílišným zpožděním.

Právě proti průlomové bolesti působí nový přípravek, který se aplikuje vstříknutím do nosní sliznice. Jeho výhodou je podle odborníků rychlost účinku, který však trvá pouze krátkou dobu; organismus pacienta proto není zatížen vyšší dávkou trvalé medikace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?