Lékaři opravili pacientovi srdce bez otevření hrudníku

23. 3. 2011 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Bez otevření hrudníku opravili lékaři srdce pacientovi, který trpěl nedomykavostí dvojcípé chlopně. Až do bijícího srdce se dostali cévním systémem, a to vpichem přes tříselnou žílu.


Tenkou hadičkou dopravili na místo speciální „kolíček“, kterým k sobě okraje obou cípů chlopně přitáhli. Postup operace popsal primář kardiologického oddělení Nemocnice Podlesí Marian Branny. Podle něj byla provedena podobná operace v Česku poprvé.

„Metoda dává naději všem nemocným, pro které je klasická operace příliš riziková,“ ocenil. Pacienti s nedomykavostí chlopně, kteří nemohli být operování, se dosud léčili jen užíváním léků. Ty jim sice ulevily, nedokázaly ale zabránit postupnému zhoršování obtíže.

Při nedomykavosti se chlopeň správně nezavírá a krev uniká z levé komory zpět do levé síně. Chlopně přestávají plnit úlohu ventilu, který propouští krev jen jedním směrem. Krev se v srdci vrací, klesá tím jeho pumpovací schopnost a dochází k projevům srdečního selhání, uvedl primář.

„Velká srdeční operace s otevřením hrudníku a mimotělním oběhem má nemalé riziko, které je za určitých okolností vyšší než přínos operace. Podstoupit ji proto může jen dvacet procent takto nemocných,“ řekl.

Zákrok provedli lékaři třineckého kardiocentra na katetrizačním sále minulý týden, šestašedesátiletý pacient byl v narkóze a postup lékaři kontrolovali rentgenem a ultrazvukem.

Pacient nemá po zákroku žádnou ránu na hrudníku, jen pětimilimetrovou jizvu v pravém třísle. Rozdíl oproti chirurgickému zákroku je také v době zotavování, která u chirurgických zákroků trvá tři měsíce. Po tomto zákroku opouští pacient nemocnici zpravidla třetí až čtvrtý den a úlevu od dušnosti pocítí prakticky okamžitě.

Dosud bylo ve specializovaných světových centrech pomocí tohoto systému léčeno zhruba 1300 nemocných. Čtyřčlenný tým kardiocentra se vyškolil v Nizozemsku.

Kardiocentrum Nemocnice Podlesí je součástí národní sítě kardiovaskulárních center, kterou v roce 2009 vytvořilo ministerstvo zdravotnictví. Tvoří ji 17 pracovišť, z nich 11 komplexních, která zajišťují komplexní péči o zvlášť nákladné a složité případy v kardiologii, kardiochirurgii, intervenční radiologii a cévní chirurgii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?