Lékaři: Pokud nás vláda podvede, ztrestáme ji

18. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Pardubického i Královéhradeckého kraje uvítala ukončení protestů. Lékaři z dohody příliš nadšení nejsou.


Kámen, který včera s pořádným žuchnutím spadl ze srdce oběma východočeským hejtmanům, bylo slyšet na míle daleko.

„Zvítězil zdravý rozum,“ radoval se pardubický hejtman Radko Martínek nad koncem lékařských protestů.

Válečná sekera byla zakopána. I když je pravda, že nikdo neví, na jak dlouho. V sázce je navíc také rostoucí nespokojenost hasičů, policistů a dalších záchranářských složek.

Byly by to totiž právě kraje, které jsou ze zákona povinny zajistit občanům ve svých nemocnicích lékařskou péči. Nic naplat, že ve sporu hrály třetí housle, odboráři se hádali se státem.

„Hrozbu nedostatku lékařů v krajských nemocnicích budeme moci považovat za zažehnanou až ve chvíli, kdy lékaři skutečně stáhnou výpovědi. Do té doby je naplnění ohrožení zdravotní péče stále ve hře a nemocnice se v tom případě musí na možný dopad protestu začít včas a odpovědně připravovat,“ mírní nadšení hejtman Královéhradeckého kraje ústy svého mluvčího Imricha Dioszegiho. Vedení zdejšího zdravotnického holdingu se proto sejde už dnes.

Lékaři skutečně varují, že své výpovědi začnou stahovat až poté, co pondělní memorandum schválí i druhá strana - vláda.Av ní se hraje o víc než „jen“ o zdravotnictví.

Hlava ministra zdravotnictví Leoše Hegera, bývalého úspěšného šéfa hradecké fakultní nemocnice, by byla pro rozhádané koaliční partnery cenným politickým skalpem. Nic na tom, že by to odnesli pacienti…

Skutečný kompromis: spokojen není nikdo

Spokojeni s výsledným kompromisem přitom nejsou ani sami lékaři. Mnozí odpůrci se rozhodli hlasovat pro dohodu s vládou až na pondělním jednání centrály Lékařského odborového klubu (LOK).
„Ohlasy mezi lékaři v nemocnici jsou rozporuplné. Někteří jsou zklamaní, hlavně kvůli nižší částce vyjednaných peněz, navíc nejsou jasné záruky slíbených reforem zdravotnického systému,“ řekl šéf odborářů pardubické nemocnice Tomáš Gottvald.

„Pokud se vláda pokusí dohody nějak zpochybňovat nebo nás podvést a dohodu nedodržet, naše reakce bude okamžitá a už bez mediálního humbuku a vyčerpávající kampaně ihned podáme výpovědi, stejně jako výpovědi z přesčasové práce. Naše akce nám samotným ukázala naši sílu, myslím, že by se v tom případě zapojilo do protestů ještě více lékařů než nyní, Navíc by tím vláda dala občanům jasně najevo, že o dohodu a jejich klid jakožto pacientů nemá zájem,“ uvedl šéf LOKu hradecké fakultní nemocnice David Doležal.

Lékařští odboráři dokonce mluví o častém zastrašování a výhrůžkách či anonymních e-mailech, které dostávali. Nakonec však své výpovědi stáhlo jen několik lékařů, nejvíc v hradecké fakultní a jičínské nemocnici. Odboráři kvůli jednotnému postupu odmítli i nabídku Pardubického kraje, že jim platy dorovná ze svého.

„Z naší strany jsme ve výsledné dohodě ustoupili. V zájmu pacientů a zklidnění situace,“ poznamenal nejmenovaný odborář.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?