Lékaři prý nemohou účtovat péči, obávají se zpoždění plateb

25. 1. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři se obávají, že úhrady za léčení od zdravotních pojišťoven dostanou pozdě. Nový číselník výkonů, který vydává Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), totiž ještě nevyšel. Kvůli tomuto zdržení prý nebudou někteří lékaři schopni připravit včas a správně vyplněné vyúčtování za leden.


Mluvčí VZP Jiří Rod ČTK řekl, že většina péče je hrazena zálohově, pozdní vydání číselníku proto nezpůsobí žádný problém.

„Je důležité, aby lékaři měli možnost pracovat vždy s aktuálními údaji. Zpoždění číselníku považujeme za zásadní pochybení. Zajímá nás, jak pojišťovny sjednají nápravu,“ uvedl v prohlášení pro ČTK předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

„Považujeme za naprosto nezbytné, aby nové číselníky byly k dispozici pro všechny nejpozději do konce tohoto týdne,“ doplnil předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Jako podklad pro zpracování číselníku používá VZP seznam výkonů s bodovými hodnotami, vyhláška s tímto seznamem vyšla 27. prosince. Vyhláška o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2013, která je pro tvorbu číselníku nezbytná, vyšla 31. prosince.
„Během dnešního dne byly předloženy poslední podklady k zapracování do číselníku, který bude distribuován zdravotnickým zařízením do konce tohoto týdne,“ ujistil Rod.

Dodal, že většina péče je hrazena zálohově, na základě výkonů uvedených v příloze smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče. Rozsah výkonů definuje příloha číslo dvě, výsledná úhrada je vyúčtována praktickým lékařům měsíčně a ambulantním specialistům ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?