Lékaři se přidali ke kritice reformy, kterou už odmítla komora

20. 4. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři i ambulantní specialisté se přidali ke kritice reformy zdravotnictví. V sobotu odmítla návrhy ministra Leoše Hegera (TOP 09) lékařská komora.


Praktici reformě vyčetli pomalost a „do jisté míry“ neznalost problematiky primární péče. Ambulantní specialisté vyzvali politiky k zastavení práce na změnách, které podle nich situaci českého zdravotnictví zhorší. Vyplývá to ze dvou prohlášení, jež ČTK dnes obdržela.

Ambulantní specialisté označili některé prvky navržených změn dokonce za protireformní. Podle nich by politici měli začít pracovat na změnách, které povedou ke zlepšení, hlavním kritériem má podle nich být prospěch občana - pacienta.

„Apelujeme na současnou politickou reprezentaci, aby svým nezodpovědným a sebestředným jednáním nepromarňovala jedinečnou příležitost k uskutečnění nezbytné reformy,“ vyhlásili ve stejném duchu praktici. Vyjádřili i obavy z budoucnosti. Zdravotní pojišťovny totiž mají posílat víc peněz nemocnicím na platy, takže prý budou chybět pro ostatní druhy péče.

Praktici i ambulantní specialisté se ohrazují proti připraveným změnám regulačních poplatků. Heger je chce v červnu dát vládě ve „velké“ novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Bez doporučení praktika by pacient platil u specialisty 200 korun místo nynějších 30 korun, u praktika by místo 30 korun platil 90 korun, pokud u něj není registrován. Regulační poplatky by byly příjmem zdravotního pojištění, pojišťovna by o vybrané poplatky zaplatila lékařům méně.

Podle ambulantních specialistů již dnes praktici nestíhají v plném rozsahu plnit funkce dané zákonnými normami. Kromě toho práce ambulantního specialisty není podle nich o nic dražší než práce praktika, aby byl rozdíl v poplatcích. Výše poplatku u specialisty musí být taková, aby pacient nebyl motivován vyhledat ošetření na pohotovosti v nemocnici nebo se dát hospitalizovat, obojí je pro systém dražší, varují lékaři.

„Odmítáme zbytečné licitace kolem výše regulačních poplatků včetně představy, že zdravotnická zařízení budou výběrčími těchto prostředků pro zdravotní pojišťovny,“ napsali praktici. Odmítli i další návrhy, jako poskytování péče 24 hodin denně či generickou preskripci, kdy lékař píše na recept místo léku jen účinnou látku a pacient si v lékárně vybere nejlevnější variantu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?