Lékaři se zatím neshodli na doporučeném množství soli

23. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Federace evropských lékařských akademií chce navrhnout Evropské komisi, aby doporučila, jaké množství soli by měly obsahovat vyráběné potraviny. Lékaři jsou zajedno v tom, že lidé konzumují soli příliš mnoho a snížení obsahu soli představuje jednoduchou a účinnou prevencí vysokého tlaku...


Federace akademií, která zasedala v pátek a v sobotu v Praze, se zatím neshodla na tom, o jak velké množství by mělo jít. ČTK to řekl místopředseda české akademie Richarda Rokyta.

Je třeba, aby všech 12 národních akademií dospělo ke konsenzu, upřesnil Rokyta. Federace se zabývala také návrhy na prevenci kardiovaskulárních a neurovaskulárních chorob.

U neurovaskulárních chorob, například mrtvice je jasným preventivním opatřením snížení vysokého tlaku a včasné léčení hypertenze. Obyvatelé střední Evropy, včetně Rakouska a Německa, podle Rokyty ve spotřebě soli převyšují doporučené dávky tři až pět gramů za den zhruba pětinásobně.

Mnoho soli obsahují zejména v této oblasti oblíbené uzeniny. Výskyt kardiovaskulárních chorob je stále vysoký, i když prevence je jednoduchá a všichni vědí, že by se měli hodně pohybovat, přiměřeně a zdravě jíst.

V podstatě se žádné však zemi na světě nepodařilo tato preventivní opatření uvést v život. Je to proto, že jídelní zvyky jsou velmi zakořeněné a lidé nejsou ochotni měnit ani životní styl.

Národní lékařské federace budou nadále hledat rovněž způsob, jak zamezit šíření infekčních chorob. Zatím některé navrhují například lékařskou kontrolu na hranici nebo předkládání osvědčení, které by měli mít lidé přicházející ze zemí, kde jsou rozšířené přenosné nemoci.

V Evropské unii je 12 národních lékařských akademií, deset je z původních zemí unie s dvě z nových členských států, to z ČR a Maďarska.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?