Lékaři si od dubna polepší, dostanou přidáno

15. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Protesty proti tvrdé úhradové vyhlášce se doktorům vyplatily. Na počátku února začali požadovat její zmírnění a v dubnu sklidí víc peněz za péči o nemocné. Vyhláška dovoluje lékařům předepsat o osm procent léků víc a zvyšuje také platby za provedené úkony...


„Každý soukromý lékař si může vydělat o pět procent víc,“uvedl ministr zdravotnictví David Rath. Lékaři také smějí předepsat dražší léčbu - pokud prokáží, že to byla pro pacienta jediná možnost, pojišťovna jim vše proplatí.

Doktorům se neposadilo prosadit vše, ale šéfové jejich profesního sdružení jsou víceméně spokojeni. „Nemyslím, že kompromis je sprosté slovo. Je prospěšný jak pro pacienty, tak pro lékaře,“ zhodnotil výsledek jednání nad vyhláškou prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Za zlomový moment Kubek označil okamžik, kdy přemluvili premiéra Jiřího Paroubka, aby se zvedly platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané. Těch je 5,6 milionu, všichni u Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Od dubna by za každého z nich stát měl platit 636 korun. Do konce ledna dával za jednoho měsíčně 513 korun, od února 560 korun. „Je to nejvyšší dotace státu do zdravotního pojištění za posledních 16 let,“zdůraznil Rath. O zvýšení plateb dříve žádalo předchozí vedení VZP opakovaně - a vždy neúspěšně. Po Rathově nucené správě do zadlužené pojišťovny nakonec státní peníze přitečou.

Deníky Bohemia

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

MUDr.Tomáš Rozsíval

Možná, a jak, kdo. Těch 5% je v poměru k čemu ? Ale o to celkem nejde. To je jen přiznání, že se tady vytvořila jakási hloupá vyhláška, která ještě ani není naplněna a už se musí novelizovat.

Z toho je vidět, jaká hovada se rodí pod slunce - řečeno se Švejkem-

maskotem mnoha Čechů.

Co asi většině lidí asi uniklo jsou otřesná čísla, ke kterým se stát poprvé otevřeně přiznal. Za své tzv. státní pojištěnce - děti, ženy na MD, nezaměstnané, důchodce, atd, kterých je nyní 5,6 mil., což je neuvěřitelné, platí měsíčně za každého jen 636 korun, což je ještě neuvěřitelnější.

Přitom tato skupina našich spoluobčanů spotřebuje v průměru 80 % nákladů na zdravotní péči v celé republice. To jsou strašná čísla. Půjde-li to takhle populisticky dále, potom se skutečně budeme muset vrátit na úroveň poskytování léčebné péče o 50 let zpátky.

A ti , kteří se s tím nebudou chtít smířit, budou muset doktory uplácet. Zkrátka,

tak, jak tomu bylo za starých dobrých časů Gottwalda a Zápotockého, nebo ještě France Josefa I., kdy bylo heslem posílat tuberkulosní lidi do první linie na frontě, „protože jim to udělá dobře a je lepší když první zahynou nemocní lidé, než ti zdraví “. Takže tak to je, vážení občané. ANO! A nyní si volte v červnu tu správnou stranu…..

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?