Lékaři to přehánějí, míní lidé

11. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský deník se včera ptal na názory pacientů zlínské Baťovy nemocnice.


Neutěšená situace kolem výzvy nemocničních lékařů Děkujeme, odcházíme, kteří se chystají k 1. březnu opustit zlínskou Krajskou nemocnici Tomáše Bati (KNTB), nechává málokoho klidným. Zatímco politici se snaží hledat krizová řešení a lékaři až na drobné výjimky nadále neustupují, lidé jsou v nejistotě. Že je řada pacientů, ale i prostých návštěvníků mnohdy doslova vyděšena, vyplývá ze včerejšího dotazování Zlínského deníku.

„Dvacátého února jdu na operaci a nevím, co bude. Můžu jen doufat, že mi neutečou, protože operace bude jen začátek,“ trápí se například Pavel Špalek. Podle něj lékaři zapomněli na to, že léčí lidi, a mají poslání, v němž by nemělo jít primárně o peníze.

„To by si mohli říct všichni. Ať už policisté, nebo hasiči. Myslím si, že většina doktorů na tom není až tak špatně,“ míní Špalek. Celá akce je podle něj především testem, kterým doktoři brnkají na nervy současné vládě. „Zkoušejí, kolik toho vydrží. Navíc podle mě nečekali, že to zajde tak daleko, a je vidět, že to nemají promyšlené,“ zamyslel se.

Řešení celé situace je podle něj v nedohlednu. „Kdyby byla možnost příchodu lékařů například ze Slovenska, tak bych je nechal jít. Když chtějí, tak ať jdou,“ doplnil.

Nejhorší podle něj je, že zneužívají toho, že je na nich spousta lidí závislá. „To zapomínají na Hippokratovu přísahu?“ pozvedl obočí. Josef Viceník jezdí do zlínské nemocnice pravidelně s dcerou. „Lékařka, která ji ošetřuje, dala také výpověď, ale opravdu netuším, jestli odejde,“ řekl s tím, že stále zkouší věřit ve vyřešení této nešťastné situace.

I když lékaři hovoří o hromadném odchodu do zahraničí, místo tam podle něj nemůže být pro všechny.

„Myslím si, že určitě nejmíň polovina z nich zůstane. Vždyť ani na Západě nemohou mít pro všechny místa. Možná pro pár špičkových odborníků,“ zmínil.
Požadavky zdravotníků už jsou podle něj přemrštěné.

„Sice nevím, jaký mají plat, ale kdybychom si všichni řekli, že odejdeme, tak jak by to tu dopadlo?“ tázal se Viceník.

Prestiž má prý ránu

Prestiž lékařského povolání podle něj touto akcí utrpěla povážlivou ránu. „Názory lidí na doktory se změní. Když některým nestačí třicet čtyřicet tisíc, tak ať si zkusí žít za to, za co žiju já,“ dodal s tím, že i když nevydělává žádné horentní sumy, je spokojený.

Své obavy neskrýval ani Bohumil Chudárek. „Kdo je dnes nemá? Zatím nechce nikdo ustoupit. Vláda navíc jedná diletantsky a některými svými výroky lékařům přímo nahrává. Ministr zdravotnictví je podle mě příliš měkký,“ popsal své pocity s tím, že mu připadá, jako kdyby čekali na nějaký zásah z nebes, který však zákonitě nemůže přijít.

Zároveň se pozastavoval nad zmiňovaným plánem na rušení lůžek v nemocnicích.
„Kdekoli jsem ležel, tam nebyla prázdná místa. Zajímalo by mě, kde tedy jsou ta zbytečná místa,“ ptal se. Mimo to však poznamenal, že se nediví mladým lékařům.

„Pokud mají opravdu tak mizerné platy, tak těm bych přidal. Ale co ti, kteří mají více než dost a chtějí pořád víc?“ doplnil Chudárek. Servítky si však nebral Miloslav Kadlčík. „Vystudovali zadarmo a teď chtějí nechat lidi ve štychu.Vcizině by je to vzdělání stálo majlant, ale to už jim asi nedochází,“ podotkl.

Katastrofické scénáře už nevnímá

Katastrofické scénáře, které dennodenně slýchá v televizi a rádiu, už prý ani nevnímá. „Raději je vypínám, protože už jsem opravdu znechucený.

I když se jim totiž přidá, pořád mají málo,“ nerozpakoval se Kadlčík. Sám je již devět let v důchodu a k lékaři musí vzhledem ke svému zdravotnímu stavu docházet pravidelně. „Jestli odejdou, opravdu nevím, co se mnou bude. Potřebuju je poslední dobou na své neduhy skoro pořád,“ přiznal. Také další návštěvníci KNTB se nevyhýbali kritickým komentářům.

„Úzká skupina lékařů poštvaná skupinou odborářů, kteří se chtějí zviditelnit, prostě vydírá celý národ,“ okomentoval současnou situaci Petr, který raději zamlčel příjmení.

Lékařů se však zastal například Václav Zábora. „Myslím si, že by si to svým způsobem zasloužili, protože jde o zdraví nás všech. Někdo tomu říká vydírání, ale podle mě to tak určitě není,“ hájil počínání doktorů.

Naopak vláda podle něj namísto rychlého řešení spíše vyhazuje peníze. „Vezměte si, kolik peněz musí stát jen ta zasedání krizových štábů,“ podotkl. Lékaři mají podle něj moc uzdravovat a zachraňovat život, a proto bychom je měli řádně ocenit. „Nechápu, jak mohou manažeři nebo politici mít tak vysoké platy. Vždyť na nich každý den nezávisí životy tolika lidí,“ rozohnil se Zábora.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?