Lékaři už nepotřebují klávesnice, diagnózy píší hlasem

16. 11. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici už nebudou muset diagnózy ťukat do svých počítačů. Právě v nemocnici na Karlově náměstí, jako vůbec v prvním zdravotnickém zařízení tohoto typu, totiž začali odborníci používat takzvaný počítačový přepis řeči. Deník o tom informoval Jan Nováček, který systém propaguje.


Plazmová obrazovka zavěšená na zdi a mikrofon u úst - to jsou jediné dvě věci, které teď spojují specialistu s počítačem umístěným třeba o dvě patra výše v jeho kanceláři.

Prvními, kdo novinku otestoval, jsou lékaři v Ústavu patologie a Ústavu soudního lékařství a toxikologie.

Bezdrátová technologie

„Systém funguje na principu technologie bluetooth. Lékař zvládne komunikovat se svým počítačem až na vzdálenost 150 metrů. Může nadiktovat lékařskou zprávu, upravit ji, uložit nebo odeslat jinému kolegovi,“ popsal Nováček s tím, že technologie není určena jen pro lékařská pracoviště, ale mohou ji využívat například i lidé s motorickým handicapem, pro něž je nemožné, aby obsluhovali počítač pomocí klávesnice a myši.

A lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici si zatím hlasový přepis zpráv chválí.

„Dálkový přenos je užitečný na všech pracovištích, kde je nutné zachovávat hygienická pravidla. V průběhu zákroku nemůžeme sundávat rukavice, abychom ovládali počítač. Je pro nás proto velmi užitečné, že můžeme hlasovými povely suplovat běžnou práci s klávesnicí a myší. Velkým ulehčením je i to, že nemusíme být propojeni s počítačem nějakými dráty. Stačí mít jen bezdrátová sluchátka a obrazovku nahrazující monitor,“ řekla primářka Ústavu patologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Ivana Vítková.

Méně chyb než člověk

Plnému zavedení bezdrátového přenosu předcházely dlouhé hodiny zkoušek, aby systém fungoval bezchybně. Základem pro tuto technologii je program NovaVoice. Ten převádí mluvenou řeč do psané podoby, a to až s˙devadesátiosmiprocentní přesností. Podle Nováčka se tak dopouští podstatně menšího procenta chyb než průměrný uživatel počítače.

Součástí softwaru je i speciální odborný slovník, který v případě patologie, soudního lékařství a toxikologie zahrnuje kolem sta tisíc slov.

„Díky novému zařízení můžeme věnovat více času odborné práci. Odpadá jinak běžné přepisování záznamů a další činnosti, kterým bylo nutné věnovat poměrně velkou část pracovní doby,“ potvrdil primář Ústavu soudního lékařství a toxikologie Otto Boubelík.

Obdobný hlasový přepis zpráv začaly před časem používat také zdravotníci na poliklinice Budějovická. To proto, že pacientů přibývalo a lékaři neměli čas zabývat se složitým papírováním.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?