Lékaři: Už teď je lůžek méně než v EU

11. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice by se už neměly razantně redukovat, soudí lékaři. Jejich lékařská komora zjistila, že dnes je v Česku na obyvatele méně nemocničních lůžek než v Evropské unii...


Zatímco v roce 1990 měly české nemocnice 85 tisíc lůžek, letos už jich mají jenom 66 tisíc. Na tisíc obyvatel tak připadá 6,3 lůžka. V Evropské unii se průměr pohybuje mezi 7,1 až 8,5 lůžka.

Vyplývá to ze studie Petra Fialy z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kterou začal vypracovávat z podnětu bývalého ministra zdravotnictví Bohumila Fišera.

Výsledek studie přitom odporuje zjištění OECD, která naopak vybízí k dalšímu snižování počtu lůžek. Podle České lékařské komory ne všechny údaje OECD odpovídají realitě.

„OECD musí vycházet z dat, která jí poskytnou naši úředníci. Já však vycházím ze statistických ročenek a osobní analýzy nemocnic,“ uvádí Petr Fiala.

Razantně snížit nemocniční lůžka přitom chtějí hlavně kraje, na které přešly zadlužené nemocnice. Kraje se chtějí zbavit asi dvou a půl tisíce lůžek.

Lékaři však varují, že další snižování počtu lůžek už může ohrozit dostupnost zdravotní péče. Peníze to však zdravotnictví příliš neušetří.

Místo rušení nemocnic by proto Česká lékařská komora uvítala, kdyby se nemocniční péče přesunula z velkých měst do menších.

„Dvě třetiny lůžek v Evropské unii jsou v menších nemocnicích, u nás je to naopak,“ uvádí Fiala a dodává, že nejvíc nevyužitých lůžek má Praha.

Česká lékařská komora přitom nesouhlasí ani se změnou systému úhrad zdravotní péče, jak doporučuje OECD.

„Systém placení za diagnózu má velice podobný dopad jako dnešní paušální platby podle rodných čísel. Nic se tím neušetří, navíc není úplně připraven,“ uvádí prezident komory David Rath.

Jako dočasné řešení proto komora navrhuje systém rozpočtů. Každá nemocnice by dostala na rok určité množství peněz, se kterými by pak musela vystačit.

Viktor Meca, Hospodářské noviny, 11.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?