Lékaři v Brně učí lidi poznat mrtvici, důležitá je rychlá pomoc

30. 10. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Brně učí do čtvrtka veřejnost rozpoznat hlavní příznaky cévní mozkové příhody, neboli mrtvice. Nejdůležitější je podle nich přivolat rychlou pomoc, protože s každým prodlením šance na záchranu klesá.


Novinářům to řekl vedoucí lékař iktového programu Fakultní nemocnice u svaté Anny Robert Mikulík. Mezi nejdůležitější příznaky patří ochrnutí obličeje a paže a porucha řeči. Lidé se o mrtvici dozvědí na plakátech a letácích v nemocnici.

Při cévní mozkové příhodě odumírají každou minutu nenávratně až dva miliony mozkových buněk, léčba musí začít nejpozději do čtyř a půl hodiny. Podle Mikulíka je průměrný čas od počátku příhody k léčbě u pacientů 145 minut, z toho zhruba hodinu trvá procedura od přijetí v nemocnici přes vyšetření a zahájení léčby. „Naším cílem je stlačit tento čas ke 40 minutám. Důležité ale je, aby pacienti cévní mozkovou příhodu sami rozeznali a zavolali si včas záchranku,“ podotkl lékař.

Dnes, ve středu a ve čtvrtek rozdávají sestry v nemocnici u svaté Anny lidem letáky s informacemi o mozkové příhodě. V chodbě jedné z budov je také výstava plakátů. Podle mluvčí nemocnice Anny Urbánkové ji denně může vidět kolem tisíce lidí. „Letos se zaměřujeme na prostory nemocnice, příští rok se akce možná rozšíří i do města,“ podotkla mluvčí.

Cévní mozková příhoda se podle Mikulíka stane jednomu ze šesti lidí. Po infarktu je to druhá nejčastější příčina úmrtí. Cévu v mozku ucpe krevní sraženina, která brání přívodu krve, a mozek postupně odumírá. Na dnešek připadá Světový den cévní mozkové příhody, v jehož rámci se lékaři v různých zemích snaží o osvětu. Rizikovými faktory mozkové příhody jsou vysoký krevní tlak, kouření, nadměrná konzumace alkoholu a celkově nezdravý způsob života.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?