Lékaři v USA vypěstovali z kmenových buněk lidská játra

2. 11. 2010 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Funkční jaterní tkáň z kmenových buněk v prázdné jaterní struktuře vypěstovali biologové z americké Wake Forest University. O převratném pokroku, přibližujícím perspektivu transplantace jater všem potřebným, informoval v Bostonu Shay Soker.


„Je to vzrušující naděje, ale jde o začátek dlouhé cesty,“ upozornil na hepatologické konferenci. „Vedle technických složitostí bude třeba také vyřešit problém, jak naráz vypěstovat miliardy hepatocytů (buněk jaterní tkáně), a ověřit, že nový orgán bude bezpečný.“

Vědci použili již známou metodu, při níž se z nefunkčních jater „vyperou“ veškeré tkáně a do zbylého kolagenového pojiva protkaného sítí vlásečnic postupně nasadí několik štěpů kmenových buněk a zásobují kyslíkem a živnou emulzí. Po týdnu se v tomto „bioreaktoru“ začaly kmenové buňky měnit na hepatocyty, množit a plnit některé funkce jater při látkové přeměně.

Dosud se při léčbě jaterních nemocí užívají externí přístroje, podobně jako umělé ledviny.

Šance na transplantaci jater jsou ovšem výrazně menší než v případě ledvin, proto úspěch amerických lékařů odborníci nadšeně přivítali.

„Poprvé se podařilo vytvořit fungující (lidskou) jaterní tkáň na přírodní struktuře jater,“ ocenil své zahraniční kolegy Mark Thursz z londýnské Imperial College.

Totéž, ale s myšími játry ohlásili v časopise Nature Medicine letos v červnu výzkumníci ze Všeobecné nemocnice v Massachusetts. „Zatím jsme se v životnosti transplantovaného orgánu v těle myší nedostali přes několik hodin,“ napsal šéf týmu Korkut Uygun.

Mezinárodní výzkumné centrum Mayo Clinic už před čtyřmi lety uvedlo do provozu zařízení, které jako médium v externích játrech využívá prasečí hepatocyty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?