Lékaři v Ústí odchodem nevyhrožují

20. 5. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Na výzvu odborů "Děkujeme, odcházíme" zaměstnanci ústecké nemocnice i přes nízké mzdy zatím nereagují.


Nízké platy a příliš mnoho přesčasů. To jsou hlavní problémy, které trápí české lékaře. „Po šesti letech náročného a stresujícího studia jsem do ústecké nemocnice nastoupila za plat šestnáct tisíc hrubého,“ řekla Deníku před časem rozčilená mladá doktorka Karolína Holíková.

Změnit by to chtěl Lékařský odborový klub svazu českých lékařů (LOK-SČL). Na sněmu se zástupci odborového klubu dohodli na realizaci kampaně „Děkujeme, odcházíme“ a podání hromadné výpovědi lékařů, což vidí jako jediné smysluplné opatření.

Mezi požadavky se objevuje třeba nástupní plat ve výši 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v České republice. S výzvou souhlasí i koordinátor odborového klubu za Ústecký kraj Antonín Gabera.

„Řada lékařů slouží nad limit. V roce 2013 navíc skončí výjimka Evropské unie, takže může být ještě hůř,“ obává se lékař. V Krajské zdravotní, která spravuje nemocnice v Ústeckém kraji, tedy i ústeckou Masarykovu nemocnici, zatím žádné aktivity ohledně hromadných výpovědí nezaznamenali.

„Nevylučuji, že se někdo k výzvě připojil, ale my to v podstatě nijak nezjišťujeme,“ řekl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Zatím je jasné jen to, že z ústeckého oddělení ARO se k výzvě nepřipojí nikdo. „Přibližně před měsícem jsme otázky mzdy řešili a bylo nám vyhověno,“ řekl lékař Pavel Neuman.

Dodal ale, že dohoda platí jen do konce letošního roku, a pokud by se podmínky měly poté opět zhoršit, o připojení k výzvě by uvažoval. Dle předsedy LOK-SČL Martina Engela se doposud k výzvě připojilo asi 1500 lidí.

Kolik jich je z Ústeckého kraje nebo konkrétně z Ústí, ale specifikovat nechtěl. „Mohu jen říct, že jsou nemocnice, kde je ochotno se připojit až 80 procent lékařů, takže pro ně už by to mohlo být zásadní,“ dodal předseda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?