Lékaři V4 protestují za fungující systém

20. 11. 2012 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocniční lékaři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska dnes zrealizují symbolickou protestní akci, kterou chtějí projevit svůj nesouhlas s reformami zdravotnictví v jednotlivých zemích. Protest má být zároveň „posledním varováním“ před opětovným hromadným podáváním výpovědí.


Dnes proběhne historicky první společná akce lékařů Visegrádské čtyřky (V4). Protest odstartuje v nemocnicích napříč republikou v symbolickém čase „pět minut po dvanácté“, tedy během půlhodinové pauzy na oběd – neměl by tak ovlivnit chod nemocnic či se nějak dotknout péče o pacienty.

Akce se koná pod heslem „Zachraňme zdravotnictví – Nemocný systém je nebezpečný pro každého“. Na rozdíl od někdejší akce „Děkujeme, odcházíme“ jej tentokrát podporují i nemocnice sdružené v Asociaci českých a moravských nemocnic (AČMN) a také organizace pacientů a zdravotně postižených. Tyto subjekty před časem vytvořily i společný Krizový štáb zabývající se problematikou restrukturalizace, rušení lůžek a smlouvami mezi nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami.

Komercionalizace zdravotnictví

Probíhající reformy zdravotnictví v zemích V4 podle lékařských odborů ohrožují fungování zdravotnictví jako veřejné služby. V současnosti jsou dle odborářů největšími hrozbami pro zdravotnictví v zemích V4 pokusy o „komercionalizaci a živelnou privatizaci“ nemocničních zařízení a také posilování pravomocí pojišťoven. „Rozsah zdravotní péče tak nebude určován potřebami obyvatel, ale ekonomickým zájmem pojišťoven,“ varoval místopředseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Miloš Voleman.

Profesní i odborové organizace lékařů v souvislosti se zdravotními pojišťovnami opakovaně upozorňují na rozdílné platby za jednotlivé výkony v různých nemocnicích. Podle předsedy LOK-SČL Martina Engela tyto platby zejména v malých nemocnicích neodpovídají reálné hodnotě, což může vést k zadlužování. „Vybraná zdravotnická zařízení se cíleně zadlužují. Pak mohou být prohlášena za zbytná a prodána za velice nízkou, realitě neodpovídající cenu,“ tvrdí Martin Engel.

Lékařské odbory V4 se shodly na třech hlavních cílech současných i budoucích společných protestních akcí: zachování zdravotní péče ve formě veřejné služby, zavedení systému reálných plateb od pojišťoven za odvedenou péči a odměňování zdravotníků v rozsahu 1,5–3násobku průměrného platu v zemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?