Lékaři varují: Nemocnice opustíme

9. 12. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Mizerné platy a stovky hodin přesčasů. To jsou hlavní výhrady doktorů. Jejich odchod může nemocnice ochromit.


Akci Děkujeme, odcházíme rozjely lékařské odbory v polovině září. Doteď se k ní připojilo přibližně 4200 lidí. Po Novém roce může drtivě dopadnout i na provoz pardubické a chrudimské nemocnice.

„Zatím žádné výpovědi hlášené nemáme,“ reaguje na dotaz Sedmičky mluvčí Pardubické krajské nemocnice Alice Štrajtová. Jenže to je jenom klid před bouří. V Pardubicích je totiž připravena skončit více než polovina z dvou set padesáti lékařů.

„Výpovědi teď sbíráme a nejspíš jich bude nakonec ještě více, než jsme čekali,“ říká předseda pardubického lékařského odborového klubu Tomáš Gottvald. Hromadný odchod koordinuje advokátní kancelář a doktoři navíc sepisují dohody o vzájemné podpoře.

Nic podobného české zdravotnictví nepamatuje. Lékaři si přitom stěžují hlavně na špatné finanční ohodnocení. Jeden ze základních požadavků je navýšení nástupního platu na jeden a půl násobku průměrné mzdy. U zkušenějších lékařů by to měl být trojnásobek.

„Nástupní plat lékaře v nemocnici je kolem osmnácti tisíc hrubého. Pak potkáte spolužáky ze základní školy, a skoro abyste se styděli za svoji profesi,“ vysvětluje Tomáš Gottvald. Platy dohánějí především odpracovanými přesčasy. Těch je klidně i 150 hodin za měsíc. Kvůli nedostatku personálu je ale nemá kdo vystřídat. Zákoník práce se obchází různými dohodami o provedení práce, a někteří lékaři tak pracují prakticky na dva úvazky.

Hromadnému odchodu může zabránit jen dohoda s vládou a změna úhradové vyhlášky zdravotních pojišťoven. Ty ale zatím hrají mrtvého brouka. „Akce je zaměřená proti nedostatkům v systému, se kterým ale díky vlivu mnoha zájmových skupin není vůle cokoli dělat. Spoustě lidí prostě vyhovuje, že se v něm peníze ztrácejí,“ tvrdí lékař pardubické nemocnice Tomáš Gottvald.

Pokud ale k žádné dohodě nedojde, čekají nemocnice velké problémy. Odchod lékařů je vážně ochromí. „Existuje dokonce i taková varianta, že některá oddělení budou uzavřena,“ připouští ředitel Chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček. Krizovou situaci pak zřejmě bude řešit kraj tak, že pacienti budou cestovat jen do těch zařízení, která dokážou provoz zajistit.

„Samozřejmě musíme udržet v chodu taková oddělení, jako je ARO nebo JIP, ale právě tady dává výpověď nejvíce lékařů,“ doplňuje Tomáš Vondráček. Dopad na pacienty tedy bude poměrně tvrdý. „Péče bude hůř dostupná, protože za méně peněz prostě není možné zajistit lepší podmínky. To se ale každý bojí říct nahlas,“ zdůrazňuje předseda pardubického odborového klubu Tomáš Gottvald.

Rozhodnutí má padnout do konce února. Řada mladších doktorů chce zkusit štěstí v zahraničí, část lékařů přejde do soukromé praxe. Další opustí sektor zdravotnictví úplně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?