Lékaři ve výpovědi ještě vyčkávají

19. 2. 2011 9:19
přidejte názor
Autor: Redakce
V Jihomoravském kraji lékaři zatím nevzali své výpovědi zpátky ani po podpisu dohody jejich odborového klubu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09).


Jak Právu v pátek potvrdila tisková mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny Šárka Urbánková, čekají až společné memorandum Hegra a lékařů-odborářů schválí vláda.

Stejný postup ohlásili z Fakultní nemocnice Brno. Celkem je v kraji nyní 540 lékařů, kteří podali výpověď, do pátku jich své výpovědi stáhlo jen 30. I když se situace s velkou pravděpodobností uklidní, krizový plán, který kraj vypracoval pro případ, že by se vláda s lékaři nedohodla, není zatím zrušen.

„Krizový plán je v záloze stejně jako webové stránky, které měly sloužit lidem v kraji pro lepší orientaci při hledání ošetření. Rovněž krizová telefonní linka ještě pořád není zrušena a v případě nutnosti ji můžeme okamžitě zveřejnit a používat. Definitivně tato nouzová opatření zlikvidujeme až v momentě, kdy budeme zcela přesvědčeni, že nehrozí žádný výpadek v akutní lékařské péči. Tyto informace mimo jiné dostaneme i od ředitelů nemocnic,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Všech více než 300 lékařů, kteří dali na Vysočině výpověď v rámci odborářské akce Děkujeme, odcházíme!, už převzalo formuláře pro stažení svých výpovědí. Zatím ale většina z nich vyčkává a výpověď stáhlo do pátku pouze několik z nich.

„Odbory nám oznámily, že lékaři budou stahovat výpovědi jednotně, a to zřejmě v první půli příštího týdne. Doufáme, že tak učiní. Ředitel nemocnice lékaře navíc ubezpečil, že je vezme všechny zpět,“ řekla Právu mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo, kde výpověď podalo 71 lékařů, zhruba 52 procent.

Ve zdárný konec doufají také zástupci ostatních čtyř krajských nemocnic. Až poté, co budou mít ředitelé výpovědi na stole, rozhodnou o tom, zda přijmou krizový plán, který počítá s omezením lékařské péče.

„Ředitelé nemocnic jsou nuceni udržovat v různé míře útlumová opatření odrážející se především v rozsahu poskytování odkladné zdravotní péče. Dokud nebudeme mít záruku návratu minimálně 70 procent lékařů, nemůžeme konat jinak,“ upozorňuje hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), který věří v návrat lékařů během příštího týdne.

Náklady spojené s nutným omezováním provozu kvůli podaným výpovědím lékařů a najetí všech pěti nemocnic do obvyklého provozu, vyčíslil kraj na 20 miliónů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?