Lékaři voperovali v Brně pacientovi srdeční podporu dvěma řezy

6. 12. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Brně voperovali pacientovi mechanickou srdeční podporu miniinvazivní metodou pomocí dvou malých řezů. Podle Petra Němce z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno to byla první taková operace v ČR. Pacient nyní dva týdny po zákroku plně rehabilituje, řekl ČTK Němec. Hlavní výhodou operace je zachování celistvosti hrudní kosti, a tedy kratší doba rekonvalescence a menší bolestivost.


Lékaři pacientovi zavedli miniaturizovanou mechanickou srdeční podporu, kterou používají od února u pacientů čekajících na transplantaci srdce. Tři lidé ji dostali při klasické operaci po rozříznutí hrudní kosti. „Další pacient už byl operován miniinvazivně. Provedli jsme dva řezy pod prsní bradavkou a v horní části hrudní kosti, celistvost právě hrudní kosti tak byla zachována,“ popsal zákrok Němec. Operace trvá asi tři hodiny.

S malým typem srdeční podpory HeartWare mohou podle lékaře lidé žít roky, zatím nejdelší popsané přežití je osm let. Lékaři ji většinou dávají lidem, kteří čekají na transplantaci srdce. Nemocným s těžkým srdečním selháním tak to doby transplantace umožní kvalitnější život. Pumpa čerpá krev ze selhávající levé komory do aorty a tím nahrazuje její funkci.

Lékaři v CKTCH dělají zhruba 25 až 30 transplantací srdce ročně. Podle Němce je možné, že lidí se srdečními problémy bude přibývat.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?