Lékaři z ambulancí vyzývají ministryni, ať zlepší systém

12. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sdružení ambulantních specialistů vyzvalo ministryni zdravotnictví, aby vypracovala takový systém péče, díky němuž se zlepší ocenění ztrátových medicínských oborů. Podle sdružení by tak odpadl důvod k obavám, že po privatizaci nemocnic majitelé nevýdělečné obory zruší a potřebná péče se omezí...


Ministryně Milada Emmerová tvrdí, že v privatizovaných nemocnicích hrozí omezení péče. Síť zdravotnických zařízení a dostupnou péči chtějí sociální demokraté zajistit novým zákonem, který by okresní nemocnice změnil v nezisková veřejná zařízení.

Podle Sdružení ambulantních specialistů lze rušení nedostatečně financovaných oborů zabránit právě vytvořením systému péče, který „narovná“ jejich ocenění.

„Vytvořily by se přiměřené prostředky pro ocenění práce zdravotnických pracovníků v jejich platech,“ stojí v prohlášení.

Spor o privatizaci nemocnic rozdělil Českou lékařskou komoru. Zatímco jedni vidí v zastavení privatizace snahu o zachování zdravotnické sítě, jiní je považují za tažení proti soukromému zdravotnictví.

Ministryně již dříve uvedla, že zahraniční studie ukázala, že péče v privátních nemocnicích je méně kva-litní.

Proti tomuto tvrzení se Sdružení ambulantních specialistů ČR dnes ostře ohradilo. Rozdíl mezi státními a soukromými zařízeními tkví podle něj v tom, že „privátní musí vystačit s penězi ze zdravotního pojištění, zatímco státní jsou opakovaně dotována, oddlužována“.

Už minulý týden protestovala proti výroku Emmerové o horší péči v soukromých nemocnicích Koalice ambulantních lékařů.

Podle Milana Kudyna ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost se tvrzení snaží vyvolat mezi Čechy nedůvěru v soukromá zařízení.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?