Lékaři z Brna poprvé na Moravě operovali pacienta s migrénou

17. 1. 2013 7:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny provedli první operaci pacienta s migrénou na Moravě. V celé zemi jsou tyto operace velmi vzácné. Čtyřicetiletému pacientovi operovanému v Brně mají od bolesti pomoci elektrody voperované do týla, informovala ČTK mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.


Pacient trpěl posledních 11 let úpornými bolestmi hlavy, které nešly ovlivnit léky. Muž měl prý kvůli svým zdravotním obtížím problémy i v osobním životě a nedařilo se mu sehnat práci. Lékaři se proto rozhodli k operaci, takzvané okcipitální stimulaci, při které pacientovi zavedou do týla elektrody.

„Okcipitální stimulace je léčebná metoda řazená mezi neuromodulační léčbu, kdy je k utlumení bolestí používán průchod elektrického proudu, zpravidla voperovanými elektrodami napojenými na zdroj elektrického proudu,“ uvedl lékař Marek Hakl. Operace je podle něj vhodná pro lidi s migrénou, kteří trpí intenzivními bolestmi a nezabírají u nich léky.

Fakultní nemocnice u svaté Anny patří mezi dvě největší a nejvýznamnější nemocnice v Brně. Je v ní 913 lůžek, v roce 2012 tam bylo hospitalizováno 27.855 pacientů. Ambulantních vyšetření a ošetření bylo provedeno 1,337.249.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?