Lékaři z českobudějovické nemocnice výzvu LOK zatím nepodporují

5. 10. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z českobudějovické nemocnice zatím nepodporují výzvu Lékařského odborového klubu (LOK) Děkujeme, odcházíme. LOK si slibuje, že po setkání přímo s lékaři příznivců kampaně za zlepšení jejich finančních podmínek přibude.


Na jihu Čech kampaň zatím nejvíce podporují lékaři písecké nemocnice, je jich téměř polovina, řekl za LOK Pavel Vávra.

Lékaři v českobudějovické krajské nemocnici mají ve srovnání s kolegy v regionu vyšší mzdy. Loni se tam průměrný plat včetně přesčasů pohyboval kolem 54.000 korun. Průměrný plat lékařů v ČR byl mezi 45.000 a 50.000 korunami.

Podle Vávry je nulová podpora výzvy možná proto, že tam dobře nefunguje místní organizace LOK nebo mají lékaři obavy se k výzvě veřejně připojit. Kampaň v Českém Krumlově podporuje téměř třetina lékařů, v Táboře nebo Jindřichově Hradci pětina.

Lékařský odborový klub bude tento týden objíždět jihočeské nemocnice. Vávra přepokládá, že se k výzvě lékaři připojí ve větším množství, když se dozví, o co v kampani usilují. Podobné to prý bylo v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. „Když jsme lékařům vysvětlili, o co se jedná, pak se k naší výzvě přidávali,“ poznamenal Vávra.

Podle organizátorů kampaně mají lékaři v nemocnicích hodinovou mzdu nižší než řemeslníci. Plat nastupujícího lékaře je něco málo přes 100 korun na hodinu, lékař s praxí dostává 170 korun. Za práci přesčas má maximálně 200 korun za hodinu, doplnil Vávra. Základní plat lékařů v zemi je podle něj nižší, než je celorepublikový průměr. Nemocnice by v první řadě měly zaplatit doktory a pak se věnovat investicím, míní. Kampaní se snaží upozornit vládu na personální krizi.

Ročně do zahraničí odejde kolem 400 lékařů. Letos bylo tohoto počtu dosaženo už v září, upozornil Vávra. Hrozí podle něj to, že zdravotnický systém kvůli nedostatku lékařů zkolabuje.

LOK požaduje, aby platy lékařů činily 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy, chce také kvalitní a finančně dostupné vzdělávání pro mladé lékaře. Ke kampani se připojilo už přes 3300 lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?