Lékaři z Fifejd: Končíme!

13. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Až pětadevadesát lékařů z Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách podpořilo výzvu Děkujeme, odcházíme, a dalo výpověď. Z gynekologie a ortopedie odchází osmdesát procent lékařů, z chirurgie o deset procent méně.


Ředitel nemocnice Jan Zháněl tvrdí, že už má připravený krizový plán, který by měl nemocnici udržet v provozu. „Situaci nepodceňujeme,“ prohlašuje Zháněl.

V ostatních nemocnicích mohou být klidní. Z vítkovické nemocnice odchází jediný lékař, jenž tam ale nepracoval na plný úvazek. V porubské fakultní nemocnici nepodal výpověď nikdo. Doktoři z Fifejd, kteří na konci února nemocnici opustí, tvrdí, že jinou možnost neměli. „Lékaře z těchto nemocnic ředitelé úplně jinak hodnotí a motivují,“ řekl Fifejdský lékař Petr Hanák.

Lidé mají obavy, kdo je příště ošetří. „Jsem tady s infarktem počtvrté. Pokud nemocnici zavřou a něco se mi stane, bude se mnou zle,“ říká osmašedesátiletý Rudolf Ferenc.

Do nemocnice na Fifejdách vozí Jana Císařová z Hati pravidelně svou šestasedmdesátiletou maminku Notburgu Kruppovou. Pokud by v Ostravě pomoc už nenašla, musela by hledat jinde. „Hodně by se nám to zkomplikovalo. Museli bychom jezdit až do Opavy, což bychom měli o dost dál a horší cestu k tomu,“ stěžuje si Císařová. A možná by si nijak nepolepšila. z opavské nemocnice odchází třiadevadesát lékařů.

Pacient z interny Václav Konečný (na snímku) doktory, kteří si ztěžují, že pracují až tři sta hodin v měsíci, chápe. „Snad jsme se ještě nezbláznili, peníze se musí najít,“ míní Konečný. I on podobnou situaci zažil. „Kdysi jsem sedm let pracoval 230 hodin měsíčně. A na mém zdraví se to podepsalo. Sice sportuji, ale to nestačí,“ pokyvuje hlavou Konečný.

Infarkt dostal v polovině prosince loňského roku. „Pak mne pustili domů, ale na konci roku se mi udělalo opět zle. Tak jsem tady zpátky,“ dodal. Pokud lékaři z Fifejdské nemocnice na konci února skutečně odejdou a nemocnice bude muset kvůli kritickému nedostatku lékařů omezit provoz či zavřít některá oddělení, naplní se čekárny v ostatních nemocnicích.

„Máme obavy, že se pacienti pak budou obracet na nás,“ potvrdila tisková mluvčí Vítkovické nemocnice Hana Szotkowská. Její kolega z fakultní nemocnice Tomáš Oborný je klidnější. „To se může stát, ale budeme se snažit, abychom vyšli pacientům vstříc. Máme kapacity, abychom to vyřešili. Lidé dostanou odpovídající péči. Kardiologii i neurochirurgii zabezpečíme,“ tvrdí Oborný.

Lékaři z Fifejd ustoupit nechtějí. „K poslednímu únoru prostě odcházíme. Vše může teoreticky změnit jen ministr zdravotnictví, kdyby s námi začal o našich požadavcích jednat,“ řekl předseda Lékařského oddborového klubu v Ostravě Tomáš Rusnok.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?