Lékaři z ivančické nemocnice trest za špachtli v těle nedostali

7. 3. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z ivančické nemocnice, kteří v roce 2009 nechali v břiše pacientky Zdeňky Kopečkové špachtli od soudu odešli bez trestu. Tři lékaře včetně primáře soud osvobodil.


U sterilizační sestry Lenky Šicové soud konstatoval ublížení na zdraví z nedbalosti, trest ale neudělil. Uvedl ale, že následky pochybení lékařů považuje za velmi závažné.

Podle soudu se nepodařilo jasně určit, kdo zhruba 30centimetrový nástroj v těle pacientky nechal. Podle soudu z důvodu tvaru nástroje jej nemusel v těle objevit ani primář Aleš Soukal. Svědci například neuvedli, kdo z lékařů břicho pacientce zašíval.

Šicová chybovala tím, že důsledně nekontrolovala nástroje. Soudkyně Šulcová zdůraznila, že Šicová není odpovědná za bolesti, která pacientka měla. Pokud by ale provedla kontrolu nástrojů správně, mohla se doba utrpení pacientky zkrátit.

Pacientka pochybením lékařů musela pět měsíců v bolestech čekat, než jí zapomenutou špachtli lékaři vyoperovali. Soud Brno-venkov případ dnes řešil podruhé. Původně za viníky označil dvě zdravotní sestry: staniční a sterilizační, které měly zodpovídat za zapomenutý nástroj v těle pacientky. Tento verdikt ale následně zrušil Krajský soud v Brně, kam se případ v případě odvolání může ještě vrátit.

Pacientka, která dodnes trpí následky nevydařené operace, požadovala trest pro zdravotníky i odškodné. Znalci jeho výši odhadovali až na 700 tisíc korun. O odškodném soud dnes nerozhodl s tím, že je to záležitost občanskoprávního sporu.

Ivančická nemocnice po uveřejnění celého případu přijala celou řadu preventivních opatření, aby se podobná situace neopakovala. Nově existuje přesný seznam nástrojů, který pomáhá instrumentářkám evidovat případné ztráty. ed operací se také pořizuje kontrolní snímek síta, na němž se lékařské nástroje nachází.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?