Lékaři: Z nového zákona jde strach

4. 10. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Do senátu míří nový zákon o zdravotních službách. Počítá s tím, že v nemocnicích bude méně doktorů. Soukromí lékaři na Blanensku se bojí, že přijdou o ordinace.


Že budou muset zavřít své ordinace. Toho se bojí soukromí lékaři na Blanensku. Ti v nemocnicích zase upozorňují, že pacientům může jít o zdraví. Poslanci totiž přijali nový zdravotní zákon, který podle lékařů ohrožuje část soukromých ordinací. Ubýt má lékařů v nemocnicích. Ty však už nyní bojují s nedostatkem zaměstnanců. Ve čtvrtek bude o zákoně hlasovat senát.

Nový zákon povede ke zhoršení péče o pacienty. O tom je přesvědčený primář gynekologického oddělení v boskovické nemocnici Jan Machač. „Zvlášť špatná je personální vyhláška. Podle té totiž mohou lékaři určitého zaměření pracovat na jiném oddělení. Může tak teoreticky dojít i k situaci, že gynekolog bude sloužit na ortopedii. Hrozí také snížení počtu lékařů v nemocnicích. U nás na oddělení nyní působí šest doktorů. Pokud pak zůstanou třeba jen tři a ti všichni budou na operačním sále, bude stát práce na lůžkovém oddělení, porodním sále a ambulanci,“ přiblížil Machač.

Ten nad rozhodnutím poslanců kroutí hlavou. Nemocnice se totiž vypořádávají s nedostatkem lékařů, kteří z Česka odcházejí kvůli nízkým platům. Místo, aby ministři situaci vyřešili, plánují počet lékařů ještě snížit. Dále požadují po všech nemocnicích i soukromých lékařích, aby se znovu zaregistrovali. „To je přitom úplně zbytečné. Lékaře navíc zatíží spoustou administrativních problémů,“ míní primář.

Blanenská lékařka Ludmila Břoušková si založila svou ordinaci před dvaceti lety. Nový zákon může zapříčinit, že skončí. „Stejnou obavu mají i ostatní lékaři. Podle nového zákona se musíme znovu zaregistrovat na krajském úřadě.

To je naprosto zbytečné, protože všechny tyto údaje už úředníci k dispozici mají. Navíc hrozí, že nám některý z úředníků nyní odmítne razítko dát a my skončíme. To mi připomíná znárodňování v padesátých letech,“ nelíbí se jí. Před tím, že nový zákon ohrozí soukromé lékaře, varoval také prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Za těmito změnami v zákoně pravděpodobně stojí snaha zlikvidovat část soukromých lékařských praxí, aby jejich místa mohly zadarmo, tedy bez nutnosti odkupu, zaujmout zdravotnické řetězce.

Zákon navíc obsahuje drakonické pokuty, a to i za banální přestupky. Tyto pokuty mohou být zejména pro soukromé lékaře likvidační,“ píše v otevřeném dopise Kubek. Ministerstvo si za přeregistrováním lékařů stojí. „Z terénu víme, že v řadě případů zápis v registraci neodpovídá skutečnosti. Je třeba ji zaktualizovat,“ míní mluvčí ministra zdravotnictví Vladimír Sršeň.

Podle něj má nový zákon zdravotnictví v Česku zlepšit. „Normy, které nyní platí, nutí zdravotnická zařízení držet obrovským způsobem naddimenzovaný počet lékařů. Ministerstvo zdravotnictví chce zavést systém, jaký je obvyklý ve vyspělých zemích. Troufnu si tvrdit, že pokud je takový systém dobrý třeba pro pacienta v Německu či ve Francii, rozhodně se nemusí český pacient ničeho bát,“ přiblížil Sršeň.

Podle něj například noční služby na oddělení bude moct sloužit méně kvalifikovaný lékař než doposud. Tato úprava ušetří peníze v nemocnicích, pomůže zlepšit jejich flexibilitu a zároveň pomůže snížit počet přesčasových hodin lékařů, na které si stěžují.

Senátoři rozhodnou tento čtvrtek. Potvrdil to senátor za Blanensko Jozef Regec. Ten zatím neprozradí, jestli nový zákon podpoří. „V tomto novém zákoně jsou problémy a některé věci tam neladí. Počkám ale na vyjádření zdravotního výboru. Ten zasedne ve středu s ministry a náměstky, kteří budou novinku obhajovat. Poté, co si vyslechne všechny pro a proti, může rozhodnout,“ míní Regec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?