Lékaři začali egyptská dvojčata probouzet z umělého spánku

16. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Dallasu v americkém státě Texas začali postupně probouzet z umělého spánku egyptská siamská dvojčata, která byla do nedělní operace srostlá na temeni hlav. Podle lékařského týmu bude trvat několik dní, než chlapci nabudou vědomí…

DALLAS – Lékaři v Dallasu v americkém státě Texas začali postupně probouzet z umělého spánku egyptská siamská dvojčata, která byla až do neděle srostlá na temeni hlav. Oznámil to v Dallasu James Thomas, vedoucí lékařského týmu, kterému se je podařilo v neděli po 34hodinové operaci od sebe oddělit.

Thomas uvedl, že zdravotní stav dvouletých chlapců Ahmada a Muhammada se stále zlepšuje, a proto bylo možné začít snižovat dávky léků udržujících je uměle ve spánku.

Podle něj bude trvat několik dní, než chlapci nabudou vědomí. Stejně tak budou odpojováni od přístrojů, které jim pomáhají dýchat. Dnes by jim měly být chirurgicky odstraněny trubice v krku, jež jim usnadňovaly dýchání při operaci.

Lékaři mohli omezit i dávky antibiotik, které měly zabránit pooperační infekci a léků zabraňujících otoku mozku. U dvojčat se neobjevila ani jedna z těchto pooperačních komplikací, jichž se lékaři obávali. Jsme nadšeni z každého dne, kdy se jim vede dobře, nebo kdy se jim nevede špatně, řekl Thomas.

Celá operace trvala 34 hodin a podílelo se na ní šest desítek chirurgů, dalších odborníků, asistentů a sester. Těsně po operaci Thomas řekl, že může trvat týdny i měsíce, než se zjistí, zda došlo u chlapců při zákroku k nějakému poškození mozku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?