Lékaři zase hrozí odchodem

26. 4. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvyšte nám platy, nebo zopakujeme akci Děkujeme, odcházíme, vzkázali odboráři ministerstvu zdravotnictví. Ředitelé jihomoravských nemocnic se bojí, že lékaři začnou znovu podávat výpovědi jako v září 2010. Od té doby jich v kraji hrozilo odchodem přes pět set.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger tehdy protestující umlčel tím, že na jejich platy uvolnil navíc dvě miliardy korun. Zároveň slíbil další zvýšení mezd pro všechny zaměstnance nemocnic o deset procent. Koncem minulého roku to přehodnotil na 6,25 procenta.

„Zaměstnanci krajských nemocnic ale nedostali navíc ani korunu. Podle toho, jak vypadá návrh úhradové vyhlášky pro tento rok, zvýšení platů neočekáváme,“ zdůvodnila předsedkyně jihomoravského odborového svazu zdravotnické a sociální péče Marie Hrdinková, proč odboráři zvažují další protesty.

Požadují po ministerstvu změnu vyhlášky tak, aby nemocnice dostávaly od pojišťoven víc peněz.

Dnes začne dvoudenní schůze krajských odborových rad. „Tam se dozvíme, co budeme dělat dál,“ dodala Hrdinková. Ministerstvo zdravotnictví podle jejího mluvčího Vlastimila Sršně změny neplánuje. „Už nyní zajišťuje vyhláška nemocnicím mnohem vyšší příjmy než v loňském roce,“ uvedl pro Deník Rovnost Sršeň.

Protesty hrozí také lékařský odborový klub. Jeho pondělního sněmu v Praze se zúčastnil Petr Kus z fakultní svatoanenské nemocnice. „Počkáme si, jak se zachová vláda. Jsme připravení znovu spustit protestní kampaň,“ upozornil Kus. I on čeká na zvýšení platu. „Dostali jsme necelé tři a půl procenta navíc. Zbytek nám ředitel slíbil doplatit do konce roku,“ dodal. Nemocnice zřizované státem na rozdíl od krajských platy zvýšily.

Ředitelé se bojí, že se jim opět začnou na stole shromažďovat výpovědi. „Současná situace nahrává tomu, že personál začne protestovat,“ řekl například ředitel krajské nemocnice v Ivančicích na Brněnsku Jaromír Hrubeš.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?