Lékaři získali mezinárodní ocenění za lepší diagnostiku cirhózy

15. 11. 2018 9:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři ze IV. interní kliniky gastroenterologie a hepatologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze získali mezinárodní ocenění za lepší diagnostiku cirhózy jater. Díky měření proteinu osteopontinu umí šetrně zjistit míru poškození jaterní tkáně a předvídat dobu přežití pacienta.


Do budoucna by mohlo testování na přítomnost tohoto proteinu v krvi nahradit invazivní vyšetření, která pacienty se závažným onemocněním jater zatěžují. "Naše vědecká skupina lékařů se zabývá problematikou jaterní cirhózy roky, systematicky jsme se jí začali věnovat v devadesátých letech. Řada našich výsledků je dána dlouhodobým sledováním pacientů," uvedl vedoucí výzkumu Radan Brůha.

O výzkumu čeští lékaři informovali v roce 2016 v odborném časopise World Journal of Gastroenterology, letos získal vedoucí projektu ocenění v prestižní mezinárodní soutěži Dr. Bares Award.

Osteopontin signalizuje zánět, projevy a stupeň porušení tkáně. "Čím je jaterní tkáň poškozenější a obsahuje větší množství vaziva, tím více reaguje i produkcí osteopontinu. Jeho přítomnost lze vyšetřit snadným testem a výrazně souvisí s prognózou. Čím vyšší je hodnota osteopontinu, tím je prognóza cirhotického onemocnění horší," uvedl Brůha.

Onemocnění cirhózou má dlouhodobý vývoj. Zpočátku nemusí mít pacient žádné potíže a kromě podrobného vyšetření nelze onemocnění zjistit. Později se kromě jiného zvyšuje krevní přetlak kolem jater. Na jím způsobené komplikace, jako je porucha krevní srážlivosti, krvácení z jícnových varixů nebo hromadění tekutiny v břiše, pacienti většinou umírají.

Vyšetření koncentrace osteopontinu může ukázat, že se riziková situace blíží. Může nahradit jiné typy testů, které zavádějí katetr do cévy nebo endoskop do jícnu. "Stanovení hladiny osteopontinu se ukazuje jako významné i při sledování vzniku primární rakoviny jater, která je jednoznačnou komplikací cirhózy," dodal. Jaterní cirhóza je následkem užívání alkoholu nebo prodělané žloutenky. Nemocných je přibližně 20 na 100.000 obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?