Lékaři zlínské nemocnice řešili kvůli horku více infarktů

9. 8. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Horké počasí v posledních dnech způsobilo ve Zlínském kraji více infarktů. Lékaři kardiologického oddělení zlínské krajské nemocnice ošetřili minulý týden 12 pacientů s infarktem myokardu, z toho pět lidí o uplynulém víkendu.


Zvláště víkendové číslo je mimořádné, obvykle lékaři zlínského kardiocentra ošetří průměrně jednoho takového pacienta denně, sdělila včera mluvčí krajských nemocnic Dana Lipovská. „Podepsalo se na tom velké sobotní horko a blížící se změna počasí,“ uvedl primář kardiologického oddělení Zdeněk Coufal. Šlo o pacienty ve věku 49 až 86 let ze všech okresů Zlínského kraje. Do nemocnice je přivezla zdravotnická záchranná služba.

„Infarkt myokardu se většinou projeví bolestmi na prsou, za hrudní kostí, mezi lopatkami, vystřelováním bolesti do levé paže nebo do krku, a může při tom být pocit nedostatku dechu. V případě, že takové potíže nastanou a neustupují do 15 až 20 minut, je namístě uvažovat právě o možnosti infarktu,“ řekl Coufal, podle kterého je nejlepší zavolat záchranku. „Určitě není vhodné, aby se nemocný sám odebral k lékaři, a už vůbec ne jako řidič vozidla,“ řekl primář.

Pokud se diagnóza infarktu potvrdí, je pacient převezen do kardiocentra. „My poté provedeme takzvanou koronární angioplastiku, kdy je tepna rozšířena balonkem a z cévy může být odsáta případná krevní sraženina. Zúžené místo pak vyztužíme takzvaným koronárním stentem, který zabrání opětovnému zúžení nebo uzávěru,“ řekl Coufal.

Většina pacientů s infarktem myokardu, zvláště v nižším věku, jsou kuřáci. Z 12 pacientů, které lékaři zlínské nemocnice v minulém týdnu ošetřili, bylo osm aktivních kuřáků.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?