Lékaři znechucení sjezdem své komory jsou pro nepovinné členství

10. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři, kteří jsou znechuceni spory ve své stavovské organizaci, vydali petici za nepovinné členství v České lékařské komoře. "Žádáme členy zákonodárných sborů, aby umožnili výkon povolání lékaře bez nutnosti být povinně členem komory," řekl mluvčí Koalice ambulantních lékařů Milan Kudyn...


PRAHA - Petici podle něj mohou podepsat všichni, nejen

lékaři.

Organizátoři petice chtějí, aby lékaři mohli vykonávat své povolání bez nutnosti být povinně členem komory. Zároveň jim nesmí být upíráno právo se svobodně sdružovat v profesních organizacích, které jim budou blízké a jimž budou důvěřovat, včetně České lékařské komory.

Petici podle Kudyna podnítilo mnoho telefonátů a osobních rozhovorů s lékaři. Lékařům prý vadilo, že nemají možnost se oficiálně distancovat od sporů svých kolegů, kteří se přeli o platnost licencí prezidenta Davida Ratha a o nedostatky v

hospodaření komory.

„Petice není pokračováním sjezdu, není namířena proti žádné osobě ani představenstvu,“ zdůraznil Kudyn.

Organizátoři petice podle něj vycházejí z dlouhodobých poznatků o tom, jak lékaři na povinnost členství reagují - stále více se jich neúčastní okresních shromáždění.Lékaři komoře vytýkají, že je ve vleku odborových zájmů, bojuje za platy lékařů, místo aby dohlížela na etiku výkonu povolání.

Podle organizátorů petice by se lékaři měli povinně registrovat, to ale nemusí dělat komora. Členství by zůstalo povinné jen pro lékaře se soukromou praxí.

„Výkon povolání lékaře musí být podmíněn získáním a udržováním odborné kvalifikace, dodržováním právních předpisů upravujících poskytování zdravotní péče a vztah k pacientům, nikoli členstvím v jakékoli organizaci,“ citoval Kudyn z petice. Nyní nesmí pracovat lékař ve své profesi, pokud není členem komory.

Nepovinná komora působí například v Británii, tam však je natolik prestižní organizací, že je pro lékaře čest být členem. Povinná je v Německu či Rakousku, kde má ale také historicky velkou prestiž.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?