Lékaři zůstávají. Zmizí jich jen pár

25. 2. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Z více než pěti stovek jihomoravských lékařů, kteří podali výpověď, jich nakonec odejde jen pár. Většina si odchod na základě dohody mezi vládou a odboráři rozmyslela.


Takže přece jenom zůstaneme. To je rozhodnutí, ke kterému jen pár dní před avizovaným odchodem dospěla drtivá většina revoltujících nemocničních lékařů. Na konci prosince podalo kvůli neúnosným pracovním podmínkám výpověď přes pět stovek doktorů v kraji.

Nyní jich naprostá většina bere své rozhodnutí zpět. Plní tak svou část dohody se státem, na kterou předevčírem oficiálně kývla i vláda. Ministerstvo zdravotnictví lékařům ještě letos přidá k hrubému platu pět až osm tisíc korun.

„Dohoda je kompromisem a zvýšení platů jen prvním krokem. Další změny, které mají vyřešit systémové problémy ve zdravotnictví, se stát zavázal uskutečnit do roku 2013,“ konstatoval krajský koordinátor Lékařského odborového klubu a lékař brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Petr Kus. Ne všichni lékaři jsou však s tímto vývojem spokojeni.

„Slyšel jsem vyjádření premiéra Nečase a ministra Hegera v tom smyslu, že vláda chce lékařům stejně zrušit platové tarify. Myslím, že memorandum bude platit jen chvíli,“ obává se například Vladan Ryšavý, který v břeclavské nemocnici vede jednotku intenzivní péče a kardiologické ambulance.

Úleva ředitelů

Konečně klidné období momentálně zažívají hlavně ti, kteří odpovídají za chod nemocnic. Například šéf brněnské úrazovky Karel Doležal odboráře podporoval. Pokud by jeho lékaři opravdu odešli, musel by nemocnici nejspíš zavřít. Na konci loňského roku měl na stole výpovědi od dvou třetin z pětašedesáti doktorů.

Oddechnout si mohl až v úterý, kdy lékaři začali poprvé masově žádat o takzvané zpětvzetí podaných výpovědí. „Ve dvě hodiny odpoledne už jsem věděl, že je stáhli všichni kromě dvou lidí. A nakonec odchází pouze jeden lékař,“ zhodnotil Doležal.

Uklidnění zažívá i vedení osmi jihomoravských nemocnic ve správě kraje. Výpovědím lékařů se nevyhnula žádná z nich. Nyní na odchodu trvá už jen zlomek z nich. „Vše nyní nasvědčuje tomu, že výpovědi nestáhne jen kolem deseti doktorů,“ uvedl jihomoravský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Zdůraznil, že kraj všem vzbouřencům garantuje bezproblémový návrat na jejich pozice. To samé slíbil i hejtman sousedního Zlínského kraje Stanislav Mišák, šéf uherskohradišťské nemocnice přitom nařízení zřizovatele striktně odmítl. Na jihu Moravy podle Ryšavého nic podobného nehrozí, do starých kolejí se však život v nemocnicích ještě ani zdaleka nevrátil. Náhradu za doktory na odchodu hledá například ivančická nemocnice, kde výpověď podalo sice jen jedenáct z šestačtyřiceti lidí, pět jich ale nakonec opravdu odejde.

„Provoz nemocnice to neohrozí, ale náhradu za tyto lidi samozřejmě hledáme,“ připustil ředitel ivančické nemocnice Jaromír Hrubeš.

Na odchodu zatím trvá i devatenáct zaměstnanců ze dvou velkých fakultních nemocnic v krajském městě. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny je jich ve výpovědi stále šest z původních 142. Ve Fakultní nemocnici Brno, která je vůbec největším zdravotnickým zařízením na jižní Moravě, zatím výpověď nestáhlo třináct lékařů. Příští úterý ale možná do práce nenastoupí ani někteří z těch, kdo už svůj odchod odvolali.

Tamní ředitel Roman Kraus už dříve upozornil, že automaticky doktory zpět rozhodně brát nebude. „Návrh na stažení výpovědi podalo sto třicet lékařů. O tom, zda jim nemocnice vyhoví a vezme je zpět, se však ještě bude rozhodovat,“ poznamenala mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?