Lékařka Protopopová ve zprávě o Babišovi ml. nepochybila

15. 11. 2018 10:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychiatrička Dita Protopopová nepochybila ve zprávě o zdravotním stavu premiérova syna Andreje Babiše mladšího. V oficiálním prohlášení to uvedl Národní ústav duševního zdraví, kde lékařka pracuje na malý úvazek. Mluvčí ústavu Jan Červenka ČTK sdělil, že Protopopová se v žádné zprávě z období, kdy řešila i případ Babišova syna, neprohřešila proti etice ani skutečnému stavu věcí.


Lékařka je autorkou zprávy, která měla podle médií Babišovi mladšímu pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v souvislosti s vyšetřováním případu Čapí hnízdo, kvůli níž čelí premiér obvinění z dotačního podvodu. Ústav shledal, že všechny zprávy Protopopové z daného období jsou v souladu s lékařskou etikou, ve shodě se skutečností a není v nich žádné pochybení.

"Upozorňujeme též na fakt, že lékař může psát zprávu pro policii o svém pacientovi jen v případě, že s tímto pacient souhlasí nebo o to sám požádá," uvedl mluvčí. Podle NUDZ nebyla Protopopová u žádného z pacientů, jimž se věnovala, ve střetu zájmů.

Babišův syn, který žije ve Švýcarsku, serveru Seznam Zprávy řekl, že jej spolupracovníci jeho otce drželi na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo. Na Krymu jej prý držel Petr Protopopov, což je lékařčin manžel. S psychiatričkou se Babiš mladší podle vlastního vyjádření setkal v minulosti, když se kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví. V ústavu byl jako pacient, nemocný je stále a bere léky. Manželé Protopopovi se serveru odmítli vyjádřit.

Podle dnešního vyjádření NUDZ lékařka prohlásila, že nikdy v životě žádnému pacientovi nevyhrožovala hospitalizací, natož aby mu nabízela nějaké alternativy, které by mohly vyznít jako nátlak. "Pacient může být hospitalizován pouze na vlastní žádost. Důrazně se ohrazujeme proti nařčením z toho, že může dojít ke zneužívání psychiatrické péče," dodal Červenka.

Podle něj Protopopov nikdy nebyl zaměstnancem NUDZ a nikdo jej v ústavu ani nezná. "Za jeho chování, eventuálně za to, zda ze své vůle pomáhá s rehabilitací kohokoliv ve svém volném čase, nenese NUDZ naprosto žádnou zodpovědnost," doplnil mluvčí.

Protopopová kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Do úterka byla zastupitelkou v Praze 8. Když nynější skandál ohledně premiérova syna propukl, na funkci rezignovala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?