Lékařka: V restauraci by měl být zákaz cigaret, i elektronických

8. 8. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud prosadí ministerstvo zdravotnictví zákaz kouření v restauracích, nemělo by tam podle lékařky pražského centra pro léčbu závislosti na tabáku Evy Králíkové povolovat ani elektronické cigarety. Ministerstvo v návrhu zákona s tímto zákazem ale nepočítá.


I když z elektronických cigaret nevychází jedovatý kouř, a tedy zdravotní riziko pro okolí je nulové, nemělo by se potvrzovat jejich kouření v prostorách, kam cigarety nepatří, řekla Králíková ČTK.

V elektronických cigaretách sice nic nehoří, pouze se vdechují výpary, okolí tedy není ohroženo pasivním kuřáctvím. „Na druhé straně, pokud jde o používání ve veřejných prostorách, asi bychom nechtěli normalizovat kouření tam, kam už dávno nepatří,“ řekla lékařka s tím, že dýmání elektronické cigarety sotva bude lidem příjemné v divadle, ve škole, u lékaře nebo u jídla v restauraci.

Na trhu je přes 400 značek elektronických cigaret a téměř 7000 příchutí. Právě příchutě mají přilákat začínající kuřáky, kteří navíc mají pocit, že kouření elektronické cigarety je zdravější. Praxe podle Králíkové potvrdila, že elektronické cigarety naopak přivedou časem část kuřáků k běžným cigaretám a že prohlubují jejich závislost na nikotinu.

„V Česku kouří 30 procent dospělých, ve věku od 15 do 18 let kouří téměř polovina populace. Čtvrt milionu kuřáků je mladších 18 let, věk první cigarety je 10 až 12 let. Kouřit není dospělé rozhodnutí, o kouření můžeme mluvit jako o dětské nemoci,“ shrnula lékařka.

Před kouřením běžných cigaret jednoznačně varovala. Přidávají se do nich nitrosaminy, dusíkaté sloučeniny, které vyvolávají rakovinu. „Bojíme se jich třeba v uzeninách, ale v kouři je jich tisícinásobně více,“ uvedla. Nikotin je jedovatá, návyková látka, ale kuřáci neumírají kvůli nikotinu, umírají kvůli látkám v kouři, které v elektronických cigaretách nejsou. „Ročně přestane v ČR kouřit 16.000 kuřáků, protože zemřou,“ řekla lékařka.

Odradit od kouření by měly vedle slovních varování také snímky tkání zasažených rakovinou. Obaly by měly být jednotné, loga firem nenápadná. V české legislativě takový požadavek zatím není. Tabákové firmy tvrdí, že to vliv na rozhodnutí lidí kouřit stejně nemá. Podle Králíkové opak je pravdou, v Austrálii dva roky po zavedení jednotných krabiček musel celosvětový výrobce zavřít továrnu, zájem o jeho výrobky prudce klesl.

Ze světových studií také vyplývá, že obrázková varování zvyšují povědomí o rizicích kouření, podporují motivaci přestat kouřit a mladé lidi odrazují od toho, aby kouřit začali, a to víc než jen textová varování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?