Lékařka: Více než šest procent lidí nad 65 let trpí demencí

5. 11. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než šest procent lidí nad 65 let trpí demencí, s věkem toto procento stoupá. Každý pátý senior pak má mírnou kognitivní poruchu, tedy lehké zhoršení paměti a myšlení.


Lehké zhoršení paměti může ohlašovat Alzheimerovu nemoc, která je nejčastější formou demence, řekla novinářům lékařka Vanda Franková zabývající se psychiatrickými poruchami vyššího věku. Včasné odhalení příznaků je důležité k nasazení správné léčby.

V ČR žije podle Českého statistického úřadu asi 1,5 milionu lidí nad 65 let, to je 15 procent. Podle odhadů statistiků to bude v roce 2050 už 30 procent lidí. Podle Frankové poruchy paměti hrozí každému člověku.

„Jaké bude naše stáří, záleží hlavně na dědičnosti, ale i dalších vnějších faktorech - podmínkách, kde žijeme i jak se ke svému tělu chováme,“ uvedla.

Během stárnutí je dobré vhodně zaměstnávat tělo, mysl i duši. Třeba jen rychlá chůze napomáhá lépe prokrvovat mozek. Důležité jsou společenské kontakty, udržovat si pozitivní náhled na svět a vyhýbat se alkoholu, kouření, lékům na spaní a stresu.

Chronický stres je velkým rizikem pro rozvoj deprese. Úzkost, deprese i dlouhodobý stres poruchy paměti zhoršují, uvedla.

„Normální ve vyšším věku je zhoršená schopnost učit se nové věci,“ řekla Franková. Běžné zapomínání často způsobuje snížená soustředěnost. Člověk by měl vyhledat pomoc, pokud pociťuje poruchy, které ho znepokojují nebo když ho na poruchy paměti upozorňují blízcí.

Již třetím rokem je možné se nechat vyšetřit v rámci „Dnů paměti“ na pobočkách České alzheimerovské společnosti (po telefonické domluvě). Možné je také navštívit praktického lékaře či odborníka - psychiatra, neurologa nebo gerontologa. Kromě pohovoru o potížích lékař testy vyšetří mozkové funkce.

„Existují i přípravky, které mají podpůrnou funkci - zlepšují prokrvení a aktivitu mozku,“ radí Franková. Doporučuje lék s extraktem z jinanu dvoulaločnatého. Samotný lék však nestačí, je třeba dodržovat další doporučení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?