Zákaz kouření v restauracích dal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) do návrhu zákona, který chce prosadit od roku 2014. Norma má chránit hlavně děti a dospívající a také nekuřáky. Restauratéři ministrův plán odmítli, bojí se poklesu tržeb.
Podle nejnovějšího výzkumu Fakulty sociálních věd a agentury Ipsos je v ČR ve věku 18 až 22 let celkem 53 procent kuřáků. Jen 47 procent mladých lidí se považuje za nekuřáky, přičemž kuřáků mezi mladými přibývá.
Heger chce tento nepříznivý trend změnit. Králíková to vítá, upozornila však, že není jedno zázračné řešení, přístup musí vždy být komplexní.
„Nekuřácké prostory jsou na druhém místě za vysokou cenou cigaret, které by měly stát řádově 200 až 300 korun,“ řekla Králíková.
Zákaz kouření v restauracích si podle průzkumu přeje 78 procent obyvatel ČR. Nekuřácké veřejné prostory včetně restaurací podle Králíkové znamenají, že klesne prodej a spotřeba cigaret o osm až devět procent. „Spotřeba klesne ze tří důvodů - malá část kuřáků přestane kouřit, to jsou ti, co už o tom uvažovali dlouho. Většina nepřestane, ale kouření omezí, protože musí jít kouřit ven. A řada lidí nezačne, protože první cigarety v restauraci jsou velmi snadné,“ vysvětlila.
Zdražení nelze podle lékařky udělat ze dne na den a bez dalších opatření, jako je intenzivní nabídka léčby hrazené z pojištění, nekuřácké veřejné prostory a naprostý zákaz marketingu, sponzorování a reklamy na kuřivo, který by měl platit i v místě prodeje a vystavování. Velký vliv na pokles poptávky mají podle Králíkové také obrázková zdravotní varování a jednotná balení cigaret.
„To všechno jsou nejúčinnější věci a zadarmo, krabičku natiskne výrobce, kuřák si zakouří venku, to také neplatíme. A dokonce zvýšení daní znamená, že za méně prodaných cigaret se vybere více do státní kasy,“ shrnula.