Lékárníci a Svaz pacientů jsou ve sporu

8. 11. 2006 9:05
přidejte názor
Autor: Redakce
„V těchto dnech lékárníci znovu dali najevo, že požadují jednotné doplatky na léky, aby tak vyloučili možnost poskytování slev ze svých bohatých marží,“ píše se ve článku na webových stránkách Svazu pacientů. Prezident ČLnK Lubomír Chudoba tvrdí opak...


„V těchto dnech lékárníci znovu dali najevo, že požadují jednotné doplatky na léky, aby tak vyloučili možnost poskytování slev ze svých bohatých marží, které v rámci konkurenčního boje poskytují,“ píše ve článku na webových stránkách Svazu pacientů viceprezident Josef Mrázek. Prezident České lékárnické komory (ČLnK) Lubomír Chudoba naopak tvrdí, že v evropských zemích je běžnou věcí, že pacienti předem vědí kolik budou za lék doplácet. Způsoby nastavení systému se ale různí. Podle Chudoby mají všichni pacienti nárok na stejný doplatek bez ohledu na to, zda bydlí ve městě, nebo na venkově. Upozorňuje také na to, že výdělek lékárny je závislý na marži, nikoliv na výši doplatku.

Dalším předmětem sporu jsou výdejny léků, které pacientská organizace obhajuje. Svaz pacientů vyzval oficiálním dopisem ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, aby zánik výdejen nedovolil. Lékárníci údajně jistou formu výdejen podporují. „Jde o řešení běžné v Evropské Unii, které zabezpečuje dostupnost léků v místech, kde není možné z ekonomických důvodů provozovat lékárnu. Tento typ výdejen Česká lékárnická komora plně podporuje a doufám, že počet výdejen ve venkovských oblastech poroste,“ píše Chudoba ve své reakci na výzvu ministrovi.

Chudoba: ÚOHS se mýlí

Lubomír Chudoba nesouhlasí se závěry ÚOHS a tvrdí, že informace ve zprávě uveřejněné ČTK jsou zavádějící, uvedl to v tiskové zprávě ČLnK. Tvrzení Davida Ratha o prudkém zdražení léků po zavedení podobného systému v zahraničí pak označil Chudoba za lež. „Názory poslance Ratha jsou v odborných kruzích přijímány se shovívavým nadhledem, proto se v jeho případě omezím jen na výzvu, aby předložil alespoň jednu analýzu či studii z jedné jediné země, o kterou své nesmyslné sdělení opírá,“ uvedl Chudoba.

Zpochybnil také vyjádření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a uvedl, že se již v minulosti ukázalo, že i tento úřad chybuje. „Stojím si za tím, že sjednocení doplatků na léky předepsané lékařem přinese úsporu v nákladech na léčiva, umožní účelnější užívání léků a posílí konkurenci lékáren v odborné činnosti. V žádném případě se lékárníci nebrání cenové konkurenci u léků nehrazených ze zdravotního pojištění,“ uvedl prezident ČLnK.

(iso), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?