Lékárníci jsou rádci pacientů a garanti, že jim nedají padělek

16. 5. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárníci mají důležitou roli rádců při samoléčení pacientů a jsou garanty toho, že si pacient z lékárny neodnese padělek. Těmto úkolům má odpovídat i jejich vzdělávání. Shodli se na tom zástupci tří desítek evropských lékárnických organizací tento týden v Praze.


ČTK to řekl prezident České lékárnické komory a viceprezident Evropského svazu lékárníků (PGEU) Stanislav Havlíček.

Evropští lékárníci se scházejí osmkrát do roka v Bruselu, pražské setkání bylo první mimo evropské sídlo svazu. PGEU sdružuje 400.000 lékárníků, kteří obslouží denně čtyři miliony klientů.

„Evropská komise připravuje metodický pokyn k směrnici proti padělkům. Hovoří se o 2D kódech, které oproti čárovému kódu zachytí víc dat. Každé balení léku by tak mohlo mít svůj vlastní odlišný kód,“ uvedl Havlíček.

Teď se čárovým kódem značí druh léku, nově by měla svůj kód každá krabička. Výrobce by dal do ověřovny seznam kódů, distributor by si ověřil, zda dostal všechny krabičky, stejně by si to ověřil lékárník, který by při vydání pacientovi daný kód smazal. Kdyby se objevil opakovaně stejný kód, systém by ohlásil ohrožení, že může jít o padělek. Zároveň by dohledal, kdo vydal lék jako první, zda to nebyl padělek, popsal systém Havlíček.

Potrvá podle něj ale několik let, než bude systém zaveden. Lékárníci změnu podporují. Soudí ale, že přístup ke kontrole kódů by neměli mít pacienti, stouplo by tak prý riziko nabourání systému. „Zabránit vstupu padělku na trh by měli zdravotníci. Lékárna by měla být posledním místem, které to ověří,“ řekl Havlíček. Pacient po výdeji by totiž už vždy narazil na to, že lék byl vydán, a tak by dostal falešně negativní informace.

Lékárníci hovořili v Praze také o budoucnosti evropského lékárenství. Profesní směrnice dává požadavky na vzdělávání lékárníků, má sladit požadavky napříč Evropou, teď se v jednotlivých zemích liší. Česká úprava už chystané evropské úpravě odpovídá, počítá se zásadní rolí lékárníka v dohledu nad bezpečností a účinností léčiv, uvedl Havlíček.

Lékárníci probírali i transparenční směrnici. Česko podle ní změnilo systém stanovení cen léků a jejich úhrad ze zdravotního pojištění. Vzalo to ale důkladněji, než směrnice žádá, takže se proces zkomplikoval. Státní ústav pro kontrolu léků při dodržení pravidel nestihl přecenit všechny léky, tratí na tom pojišťovny i pacienti, protože platí za léky zbytečně víc.

Evropští lékárníci při pobytu v Praze navštívili lékárny v Česku, ocenili podle Havlíčka zejména to, že mají charakter zdravotnických zařízení. Třeba v Británii jsou to velké samoobsluhy s lékárnickým koutkem, v ČR je jich minimum. „Kolegové ocenili, že prostředí v českých lékárnách navozuje u pacienta pocit, že přišel mezi léky pro odbornou radu,“ shrnul Havlíček.

V Česku je 2500 lékáren, pracuje v nich 8000 lékárníků. Ve venkovských regionech připadá až 8000 lidí na lékárnu, v městských aglomeracích 2000 až 3000, průměr ČR jsou téměř 4000 lidí na lékárnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?