Lékárníci požadují od ministra záruky spravedlivé odměny

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Debata nad rušením a kompenzací zdravotnických poplatků od ledna příštího roku a příprava nového systému odměňování poskytované lékárenské péče se rozhořela na nedávném setkání představitelů jednotlivých okresních sdružení lékárníků České lékárnické komory (ČLnK).




Porada byla iniciována v souvislosti s dramaticky se zhoršující ekonomickou situací menších a venkovských lékáren. Podle informaci ČLnK předsedové okresních sdružení požadují od ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka jednoznačné záruky, že bude při rušení regulačních poplatků přistupováno ke všem poskytovatelům zdravotní péče stejně, bez ohledu na to, zda se jedná o nemocnici, ordinaci praktického lékaře, ambulantního specialisty, či lékárnu.

Náhrada nutná

„Pokud ke kompenzaci poplatků nedojde, budou lékárny, které regulační poplatky vybírají a neobcházejí zákon, postiženy politickým rozhodnutím podruhé v relativně krátké době. Poprvé se tak stalo, když tyto lékárny přišly v důsledku státní benevolence vůči některým jiným provozovatelům lékáren o významnou část pacientů a tím o své příjmy, nyní jim chce stát sebrat i tuto částku, která jim ještě pro financování poskytované péče zůstala,“ řekl k situaci prezident ČLnK Lubomír Chudoba.
„Jestliže nebudou lékárnám od začátku příštího roku poplatky plně kompenzovány, budou tím postiženi především poctiví lékárníci dodržující zákony,“ doplnil.

Odměny bez vztahu k ceně léku

Jak prezident Chudoba upozornil, hlavně lékárny situované mimo větší aglomerace a doplňující síť zdravotnických zařízení na venkově se v poslední době dostávají v důsledku revizí cen a úhrad léčiv do propadu ve svých příjmech o desítky procent, přitom náklady na jejich provoz dlouhodobě stoupají.
Předsedové jednotlivých okresů nyní požadují, aby vedení ministerstva zdravotnictví tuto situaci bezodkladně řešilo změnou v cenovém předpisu. Jak komora uvedla, předsedové jasně vyjádřili svou podporu přípravě nového systému odměňování lékárenské péče, který pomůže potlačit závislost odměny lékárníka za poskytnutou lékárenskou péči na ceně vydávaných léčiv a stanoví spravedlivější odměňování podporující zejména menší a venkovské lékárny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?