Lékárníci upozorní na problémy kolem vyhlášky o úhradách léčiv

29. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékárnická komora zveřejní své stanovisko k problémům kolem lékové vyhlášky, která od 1. července mění úhrady pojišťoven. Podle komory hrozí, že si lidé v červenci budou muset na svůj lék připlatit...


Některé firmy totiž na změny zatím nezareagovaly a ceny nesnížily. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová přitom slibovala, že na každou nemoc bude jeden lék bez doplatku.

Komora chce na upozornit na to, že lékárníci za tyto doplatky pacientů nemohou. Někteří distributoři sice podle dohody s pojišťovnami své přípravky s předstihem zlevnili, jiní je ale dodávají za původní cenu i v těchto dnech.

Lékárny tak mají zásoby přípravků, jejichž cenu úhrady od pojišťoven nepokryjí. Zásoby těchto dražších léků jim mohou vydržet asi měsíc. Příčinou problémů je podle viceprezidentky komory Leony Štěpkové to, že ministerstvo zdravotnictví nedodržuje časový harmonogram.

Vydává lékovou vyhlášku dvakrát do roka vždy na poslední chvíli, takže se na to nemohou připravit pojišťovny, firmy ani lékárny.

ČTK

REAKCE ČTENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz

J. Graf

Lékárníci v souvislosti s novou vyhláškou o úhradách léků straší,že ještě celý měsíc budou prodávat léky, které nakoupili za staré nesnížené ceny.

Mohou srozumitelně vysvětlit, proč v období cenových změn nakupují taková množství a navíc svůj „podnikatelský omyl“ přenášejí na pacienty? (Vždyť již cca 15 let distributoři zásobují lékárny podstatně častěji než jednou za dva týdny!!). Pokud podobný podnikatelský omyl spáchá na příklad zelinář a v pátek mu zbudou neprodané banány, prodává je se slevou.

Přichází pro lékárníky v úvahu, aby cenový rozdíl u chybně nakoupeného

zboží, který zpravidla nepřekračuje 5% - kryli ze své marže a nepřenášeli

je na pacienta?

Mgr. Leona Štěpková

V první řadě chci zdůraznit, že lékárníci nestraší. Pouze se snaží pravdivě informovat veřejnost a nahrazovat tak roli někoho zcela jiného, kdo to evidentně nedělá (Ministerstvo zdravotnictví).

Pan Gráf hovoří rádoby zasvěceně hned o dvou povoláních - o zelinářích a o lékárnících. Nevím, zda je zelinář, ale lékárník rozhodně není a nikdy jím ani nebyl. Nechápu proto, proč zlehčuje problémy 2,5 tisíce lékáren, jejich zaměstnanců a jejich pacientů. Pokud by potíže se „zpožděnou vyhláškou“ mělo jen pár lékáren, jistě by se o to nezajímala ani ČLK ani nikdo jiný a mohli bychom usuzovat, že tyto lékárny pochybily. Mají-li velké starosti všechny, jistě nelze říci, že se hromadně dopustily „podnikatelského omylu“.

K údivu pana Gráfa nad nakupováním „takového množství“ (!) léků v období cenových změn uvádím toto:

- Je zcela běžné, že pacienti chodí v červnu k lékařům a do lékáren více, protože nastává období dovolených. Většina chroniků si před prázdninami nechá předepsat své léky min. na 2 až 3 měsíce, aby se vyhnula případným problémům s nedostupností lékaře. Lékárny tedy musí být připraveny a mít léky na skladě, aby mohly svým klientům vyhovět.

- Přibližně 20% sortimentu tvoří v lékárnách asi 80% obratu. Zbytek zásob je nízkoobrátkových. Lékárny je přesto musí mít, aby mohli zabezpečit svým pacientům bezproblémový výdej. Pro méně často předepisované léky si pacienti chodí v 1-3měsíčním intervalu a to určuje úroveň skladových zásob.

- Na rozdíl od zelináře disponuje lékárna cca 3000 až 5000 položkami různých léčiv. To, zda je vydá závisí (asi ze 70-80 %)na lékařích a ne na výběru klientů. Zákazník si u zelináře vybere co chce, zatímco pacient přichází k lékárníkovi s receptem od lékaře.

- K cenovému rozdílu 5% snad jen uvedu jeden příklad, aby si pan Gráf procvičil počty: 13.6. jsem nakoupila Sortis 30x40mg a ocenila jej v souladu se všemi cenovými předpisy na 1.300,20 Kč - s touto cenou je doposud plně hrazen pojišťovnami. 25.6. mi přišel dopis od jeho výrobce, kde mi oznamuje, že od 20.6. jej mohu nakoupit tak, že cena v lékárně bude

495,- Kč (!)

a bude opět plně hrazen. Ale co to? U mne v lékárně budu tedy mít doplatek 805,20. Takže lék buď zlevním a nebo mi projde. Otázka pro pana Gráfa: Kolikpak je to procent?

Jan P.

Pan Graf navršil ve svém komentáři hned několik svérázných omylů naráz.

1) Lékárny jako zdravotnická zařízení musí na základě udělené registrace

zásobovat veřejnost léčivy a nemohou si jen tak říct, že nebudou něco držet na skladě. Lék musí mít na skladě v dostatečném množství.

2) Nemění se ceny - mění se úhrady. Úhrady mění Emmerová bez toho aby se s

někým poradila a změny úhrad se odborná veřejnost dozvídá na poslední chvíli. V pátek má začít vyhláška platit a nový číselník lékárny dostali toto úterý. Nejenom lékárníci, ale ani lékaři, distributoři a firmy se nemají možnost na změny úhrad zavčas připravit. Nejde tedy o „podnikatelský omyl“, ale o normální do nebe volající zhovadilost jedné výše jmenované paní.

3) Prodej léků s vyšším doplatkem není strašení to je fakt a to nejenom

kvůli zásobám léků nakoupených za vyšší ceny, ale i kvůli tomu, že výrobci nejsou schopni zareagovat včas úpravou prodejní ceny. Mimochodem jedinou firmou, která nyní prodává za nové (snížené) ceny je Zentiva. Emmerová tam má syna tak to asi ví dlouho dopředu jak se co změní. Od jiných firem chodí léky pořád za staré ceny. V některých skupinách léčiv pak nejsou vůbec plně hrazené alternativy.

4) Úhrady se nemění o 5%, ale o 10-65%. Při průměrné marži lékárny 18%

(nejnižší v Evropě) opravdu úpravu ceny nepřipadá v úvahu. Cenový rozdíl si nechte vykrýt Emmerovou. …ale to je škoda mluvit.

Kebza

Pan Graf srovnává léky se zeleninou.Zdá se mi to trochu nevhodné,ale jemu by to asi vyhovovalo.Tak mu nabídněte slevu za 2.jakost, nebo se slevou plesnivé léky/banány/.Spokojeni budou jistě všichni.

LEKARNA.MILOTICE@QUICK.CZ

Průměrná marže lékárny je asi 18% a kdyby lékárnící měli krýt každé čtvrtletí pokles úhrady léků ze svého zisku splakali by nad výdělkem. Ať se snažím optimalizovat zásoby co nejlíp,bohužel stačí aby přišel obchodní zástupce firmy a od druhého dne mám na skladě léky, které se nevydají. A co s léky které přestanou být hrazeny ze zdravotního pojištění? Od 1.7.2005 nejsou hrazeny např. přípravky Simgal 10 mg a 20mg po 28 tbl, ale většině lékáren zůstanou.Pochybuji, že si některý pacient doplatí 230,-Kč. Proč nemůže Ministerstvo zdravotnictví vydat vyhlášku včas když ji má připravenou, aby se připravilo vydání číselníků jak v elektronické tak v tištěné podobě a výrobci,distributoři a lékárny se na tuto změnu mohli připravit

Iva Kopejsková, lékárník

Lékárnu stále chápu jako zdravotnické zařízení, ne obchod, tedy stále držím široký sortiment léků, které vydám třeba jen 2x ročně. Třebaže to je jen minimální počet kusů, cena bývá dosti značná. Kdybych se chovala tržně, celý červen by pojištěnci odcházeli neuspokojeni, ty scény na pohotovostních službách byste si ani nedokázal představit.






  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?