Lékárníci zvolili svým prezidentem opět Lubomíra Chudobu

10. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sjezd delegátů České lékárnické komory volil nové vedení. Razantněji bylo obnoveno pouze představenstvo. Sjezd se odehrál v klidné atmosféře, živá byla pouze diskuse o kritické finanční situaci lékáren, která vznikla kvůli zpožďování plateb od VZP...


Sjezd delegátů České lékárnické komory zvolil nové vedení této stavovské organizace. Sedmého a osmého listopadu se sešlo v pražském Top hotelu 137 lékárníků, kteří zastupují 6600 členů komory. Razantněji bylo obnoveno pouze představenstvo, prezidentem se ale opět stal Lubomír Chudoba a viceprezidentkou Leona Štěpková. Oba své posty obhájili bez větších problémů.

Sjezd lékárnické komory se odehrál v klidné atmosféře, živá byla pouze diskuse o kritické finanční situaci lékáren, která vznikla kvůli zpožďování plateb od VZP. Ve svém usnesení sjezd konstatoval, že bez urychleného řešení tohoto problému hrozí, že dojde ke snížení kvality lékárenské péče, respektive k nedostupnosti léčiv. „Není přípustné, aby ekonomické problémy VZP byly přenášeny na poskytovatele zdravotní péče,“ uvádí se v usnesení. Sjezd uložil představenstvu, aby se pokusilo přesvědčit správní radu VZP o nutnosti revokovat její předchozí rozhodnutí o nepřijetí překlenovacího úvěru, který by pojišťovně umožnil plnit finanční závazky vůči lékárnám včas. Na sjezdu však vystoupil prokurista VZP Jiří Zahradník, který lékárníkům sdělil, proč si VZP úvěr vzít nechce - mimo jiné by prý měla problémy s jeho splácením. J. Zahradník věří, že řešením tíživé situace bude změna v nastavování úhrad a ve vymáhání pohledávek tak, aby nadále výdaje pojišťoven nepřevyšovaly jejich příjmy. To ale není v moci pojišťovny, ale politiků.

(cik), www.Zdravi.Euro.cz, 9.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?