Lékárny Dr. Max trvají na serióznosti své slevové akce

26. 1. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékárna holding provozující síť lékáren Dr. Max se musí znovu ohradit proti dalšímu výpadu České lékárnické komory, která ke konkurenčnímu boji tentokrát zneužila vysílání několika programů Českého rozhlasu.


TISKOVÁ ZPRÁVA ČLH

Český rozhlas ve svém vysílání citoval stanovisko České lékárnické komory (ČLnK), podle níž je slevová akce lékáren Dr. Max nekorektní. Mluvčí ČLnK Aleš Krebs ve vysílání veřejnoprávního média krom toho prohlásil, že se „celkem pravidelně stává, že pacienti nezískají ve skutečnosti slevu 50% na léčivé přípravky, respektive na doplatek tak, jak deklaruje reklama.“

Česká lékárna holding (ČLH) trvá na tom, že sleva poskytovaná pacientům v dětském a seniorském věku dosahuje deklarovaných 50 procent ve všech případech, kde to dovoluje zákon. Takových případů je přitom drtivá většina. Jestliže se vyskytnou situace, kde tomu tak není, pak jen proto, že nižší prodejní cenu by bylo možné označit za predátorskou, a tedy protiprávní ve smyslu pravidel hospodářské soutěže.

I v této naprosto výjimečné situaci ale lékárny Dr. Max u léků hrazených z veřejného zdravotního pojištění garantují pacientům nejvyšší možnou slevu vůči maximálnímu regulovanému doplatku na trhu. Lékárny Dr. Max o tom v rámci své akce informují všemi dostupnými prostředky.

„Jestliže se už komora staví do role arbitra, která jí z principu vůbec nepřísluší, pak by alespoň měla používat pravdivé argumenty,“ komentuje poslední výroky zástupců ČLnK generální ředitel ČLH Daniel Horák. Protože je to je v poslední době už poněkolikáté, co některý z členů vedení ČLnK jménem stavovské organizace bezdůvodně napadl lékárny Dr. Max, zvažuje vedení ČLH právní kroky. „Svou pozicí jsme si jisti – vůči pacientům vystupujeme fér, respektujeme zákon i regulátora a o pravidlech pro stanovení výše slevy informujeme zcela transparentně,“ říká Daniel Horák.

ČLH už v předchozí tiskové zprávě konstatovala, že výpady ČLnK vnímá i jako snahu o odvedení pozornosti od skutečných příčin problémů lékáren v ČR, které částečně způsobil i neúspěch vedení ČLnK při dojednávání kompenzací za zrušené regulační poplatky.

Poslední výpad mluvčího ČLnK toto podezření ještě zvyšuje. ČLH je nucena opět se ohradit proti selektivnímu přístupu ČLnK, která stejné aktivity, které u lékáren Dr. Max kritizuje, u jiných subjektů na trhu přehlíží. V posledním případě se tak děje navíc prostřednictvím funkcionáře ČLnK, který jako lékárník svými marketingovými aktivitami sám porušuje zákon.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?