Lékárny odmítají recepty bruntálské nemocnice

19. 7. 1999 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Bruntál - Většina lékárníků na Bruntálsku odmítá vydávat léky na recepty lékařů bruntálské nemocnice, která od července nemá smlouvu s VZP. Lidé tak pro ně mohou pouze do čtyř lékáren firmy patřící bývalým šéfům bruntálské nemocnice. VZP nyní proplácí nemocnici jen nutnou a neodkladnou péči a léky vydané v takových případech.

„Nemíníme riskovat, že pojišťovna nezaplatí. Na tyto recepty proto vydáváme jen léky na akutní péči,“ uvedl lékárník Petr Byrtus. Stanovisko lékárníků podpořila 15. července i Česká lékárnická komora, podle níž tento postup plně odpovídá předpisům.

„Nelze jednoznačně stanovit, kdy je lék akutní a kdy ne. Okresní úřad by proto měl v těchto lékárnách zasáhnout, a to i za cenu odebrání registrace,“ řekl k tomu lékař bruntálské nemocnice Alois Matušů.

Pojišťovna, jejíž klienti tvoří přes osmdesát procent pacientů nemocnice, je ochotna podepsat novou smlouvu na půl roku, ale s podmínkou, že zařízení výrazně zredukuje počet akutních lůžek. Výběrová komise loni nepřiřkla bruntálské nemocnici žádné akutní lůžko. Ministr Ivan David letos verdikt zmírnil a navrhl pojišťovnám podepsat smlouvu na šestinu jejích akutních lůžek, tedy na 30 z 200.

S redukcí lůžek ale nemocnice nesouhlasí, protože by to prý mohlo znamenat její likvidaci. Nemocné podle mluvčího zařízení Karla Soukopa nyní ošetřuje i bez smlouvy s VZP. „Od pojišťovny budeme třeba i soudně požadovat všechny peníze za prokázanou péči o její pojištěnce,“ uvedl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?