Lékařská komora je proti rušení vyhlášky o rámcových smlouvách

13. 9. 2006 9:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Rušit vyhlášku o rámcových smlouvách jenom proto, že někteří lékaři nemohou splnit její podmínky, a tedy by museli přestat ordinovat, je podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka nesmysl. Vyzval dnes ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), aby se zdržel všech kroků, které by ke zrušení vyhlášky vedly. Zrušení normy požadují zubaři...


Praha -

„Zrušení vyhlášky by poškodilo soukromé lékaře, kteří ještě nestačili nové smlouvy se zdravotními pojišťovnami uzavřít,“ řekl dnes Kubek novinářům. Ze zhruba 25.000 soukromých lékařů požádaly o novou smlouvy jen stovky, možná tisíce, a dostaly ji desítky, možná stovky. Některé pobočky zdravotních pojišťoven totiž postupují podle Kubka při uzavírání smluv „liknavě“.

Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek na valné hromadě zubařů tuto sobotu varoval, že zhruba 900 až 1000 zubařů v důchodovém věku nebude schopno splnit podmínky smlouvy a ordinovat pět dní v týdnu celkem 35 hodin. Nedostanou prý proto smlouvu a budou muset léčit za hotové, nebo praxi ukončit. Při nedostatku zubařů to bude citelný výpadek a mnozí pacienti nenajdou ošetření.

Kubek upozornil, že 35 hodin je požadováno při plném úvazku, pro uzavření smlouvy ale stačí úvazek čtvrtinový, to je zhruba dvě hodiny denně. Lékař, který není schopen pracovat ani tyto dvě hodiny denně, by podle Kubka měl raději požádat o invalidní důchod a praxi ukončit.

Zubaři požádali o setkání Julínka, nový ministr přijme zástupce praxí z Koalice soukromých lékařů 19. září.

Kubek vyzdvihl, že nové rámcové smlouvy umožňují lékařům uzavřít s pojišťovnou trvalý smluvní vztah a dávají jim existenční jistotu. Trvalý smluvní vztah pro soukromé lékaře je podle Kubka jednou z nejdůležitějších změn, která se v organizaci českého zdravotnictví v posledních letech stala.

„Poctivě pracující lékaři získají existenční jistotu a budou moci do svých praxí s klidem investovat. Pacienti si naopak budou moci být jisti, že je nikdo nepřipraví o lékaře, kterému důvěřují,“ uvedl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?