Lékařská ocenění a další pocty v roce 2015

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

PŘEHLED ROKU 2015




Nobelova cena

Za úspěchy v boji s nemocemi sužujícími především obyvatele méně rozvinutého světa získali ocenění švédské Královské akademie věd – Nobelovu cenu – v kategorii fyziologie a medicíny tři lékaři-výzkumníci. Americký vědec William Campbell a Japonec Satoshi Omura stojí za vývojem léku proti hlísticím. Jejich objev – antiparazitická látka ivermektin – se hlavní měrou zasloužil o to, že nemoci způsobované hlísticemi jsou celosvětově na ústupu a téměř vymýceny. Čínská výzkumnice Jou-jou Tchu nalezla v tradiční čínské medicíně poznámky o účinnosti pelyňku ročního proti horečce a malárii a následně dokázala určit, která látka v rostlině je biologicky aktivní. Tak vzniklo zatím nejúčinnější a široce používané antimalarikum artemisinin.

Státní vyznamenání

Medailí I. stupně Za zásluhy o stát v oblasti vědy ocenil prezident republiky Miloš Zeman 28. října 2015 při slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sálu Pražského hradu čtyři osobnosti medicíny a lékařského výzkumu. Vyznamenání obdrželi: plastický chirurg MUDr. Bohdan Pomahač, internista-diabetolog prof. MUDr. Jaroslav Rybka, DrSc.,

zakladatelka českého hospicového hnutí MUDr. Marie Svatošová a „první dáma“ české anesteziologie a intenzivní péče prof. MUDr. Danuše Táborská, DrSc.

Stejné ocenění převzal i zakladatel oboru elektronová mikroskopie v Československu prof. Ing. Armin Delong, DrSc.

Pamětní medaile Senátu PČR

U příležitosti Dne české státnosti udělil předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch stříbrné pamětní medaile 17 osobnostem. Mezi oceněnými byli i tito význační odborníci: ?? prof. Ing. Armin Delong, DrSc., zakladatel elektronové mikroskopie v Československu, ?? RNDr. Jiří Hejnar, CSc., vedoucí oddělení virové a buněčné genetiky Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, zaměřující se ve své práci především na retroviry, ?? prof. MUDr. Josef Hyánek, DrSc., lékař a expert v oblasti klinické biochemie, jenž převážnou část profesní dráhy zasvětil výzkumu dědičných poruch metabolismu, ?? Alena Jančíková, ředitelka České asociace paraplegiků, ?? prof. Ing. Pavel Jandera, DrSc., přední světový odborník v oblasti analytické chemie, prioritně se zabývající vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií, kterou lze využít např. pro odhalování některých typů rakoviny, ?? prof. MUDr. Jaroslav Rybka, DrSc., mezinárodně uznávaný internista-diabetolog, ?? prof. MUDr. Josef Syka, DrSc., lékař a neurofyziolog, specializující se zejména na poruchy sluchu, ?? prof. Ing. Karel Ulbrich, DrSc., jedna z vůdčích osobností makromolekulární chemie.

22. rytíř lékařského stavu

„Děkuji životu, že jsem se dožila tohoto dne a této pocty a že jsem se jich dožila tak, že tu mohu být s vámi,“ řekla v Tereziánském sále Břevnovského kláštera v Praze při pasování na v pořadí již 22. rytíře lékařského stavu dvaadevadesátiletá oftalmoložka a neurooftalmoložka MUDr. Jaroslava Vladyková, DrSc. Doktorka Vladyková je teprve druhou rytířkou v historii udílení této pocty, první se v roce 2003 stala odbornice na popáleninovou medicínu profesorka Radana Königová.

Cena Jana Evangelisty Purkyně

Nejvyšší ocenění České lékařské společnosti J. E. Purkyně (ČLS JEP) bylo v rámci 57. Purkyňova dne na zámku v Libochovicích uděleno emeritnímu přednostovi Stomatologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Jiřímu Mazánkovi, DrSc. „Bez jeho práce si nelze představit současnou podobu čelistní a obličejové chirurgie,“ zdůraznil předseda ČLS JEP profesor Štěpán Svačina.

Ceny ministra zdravotnictví za výzkum

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček předal 17. prosince v Martinickém paláci v Praze již potřiadvacáté ocenění za mimořádné výsledky ve zdravotnickém výzkumu a vývoji řešitelům projektů, které jsou podporované Interní grantovou agenturou Ministerstva zdravotnictví z veřejných zdrojů. Cenu získali tito vedoucí výzkumných týmů: ?? prof. MUDr. Jiří Bártek, CSc., dr. h. c., z LF UP Olomouc, ?? prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc., přednosta Kliniky nefrologie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, ?? prof. MUDr. Renata Cífková, CSc., vedoucí Centra kardiovaskulární prevence 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.
Čestná uznání obdrželi: ?? prof. MUDr. David Školoudík, Ph. D., FESO, z Fakultní nemocnice Ostrava, ?? prof. MUDr. Jiří Gallo, Ph. D., přednosta Ortopedické kliniky LF UP a FN Olomouc, ?? doc. MUDr. Ondřej Hrušák, Ph. D., z 2. LF UK v Praze, ?? doc. MUDr. Bohumír Kříž, CSc., z Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu.

Cena prezidenta České lékařské komory

Rehabilitační lékařka doc. MUDr. Vlasta Tošnerová, CSc., převzala z rukou prezidenta České lékařské komory MUDr. Milana Kubka cenu za přínos v oblasti celoživotního vzdělávání. Slavnostní večer v observatoři žižkovské televizní věže v Praze organizovala divize Mladá fronta Events & Congresses – Medical Services.

Cena Nadačního fondu Neuron

Mezi laureáty Ceny Nadačního fondu Neuron za přínos světové vědě v oboru medicína se v roce 2015 zařadil zakladatel české dětské onkologie prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc.

Výroční cena České transplantační nadace

Výroční cena České transplantační nadace Karla Pavlíka byla v historické aule pražského Karolina předána švédskému lékaři profesoru Matsu Brännströmovi, a to za sérii transplantací dělohy u 11 žen, které vedl v roce 2013. Čtyři z žen otěhotněly a donosily zdravé děti.

Cena Společnosti pro vědy a umění

Neurochirurg prof. MUDr. Eduard Zvěřina, DrSc., plk. ve výslužbě, se stal nositelem ocenění udělovaného pražskou skupinou Společnosti pro vědy a umění a Senátem PČR význačným osobnostem české kultury a vědy.

Cena Celestýna Opitze

Ocenění řádu Milosrdných bratří v Čechách a na Moravě za vzor v péči o nemocné a jinak potřebné připadlo v roce 2015 České nemocnici sv. Karla Lwangy v Ugandě a P. Mariánu Kuffovi – slovenskému římskokatolickému knězi, který se věnuje lidem na okraji společnosti.

Cena Bedřicha Hrozného

Cenu Bedřicha Hrozného, již uděluje rektor Univerzity Karlovy za významný tvůrčí počin, obdrželi děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., a prof. Dr. rer. nat. Rolf Mentlein z ChristianAlbrechts-Universität v Kielu za editaci a spoluautorství monografie Glioma Cell Biology (Biologie gliomové buňky).

Discovery Awards

Laureáty čtvrtého ročníku vyhlašování cen Discovery Awards společnosti Novartis, určených osobnostem medicínského a farmaceutického výzkumu do 40 let věku, se v roce 2015 stalo těchto pět mladých vědců: doc. MUDr. Jan Václavík, Ph. D., z 1. interní – kardiologické – kliniky LF UP a FN Olomouc, Ing. Jan Rusz, Ph. D., z katedry teorie obvodů Elektrotechnické fakulty ČVUT a Neurologické kliniky a Centra klinických neurověd 1. LF UK a VFN v Praze, Mag. Jan Pěnčík z Institutu Ludwiga Boltzmanna pro výzkum rakoviny a Institutu klinické patologie Všeobecné nemocnice ve Vídni, MUDr. Ester Mejstříková, Ph. D., z Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol a Mgr. Lenka Kyjacová, Ph. D., z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Cena Olgy Havlové

Jedenadvacátou výroční Cenu Olgy Havlové udělil Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové handicapované Olze Joklové ml. z Jihlavy, která trpí vrozeným genetickým onemocněním epidermolysis bullosa („nemoc motýlích křídel“) a navzdory tomu se intenzivně věnuje pomoci dalším pacientům a osvětě přispívající ke zkvalitnění jejich života.

Sestra roku 2014

Výsledky 15. ročníku prestižní soutěže Sestra roku, kterou organizovalo vydavatelství Mladá fronta, divize Mladá fronta Events & Congresses – Medical Services, byly 17. března 2015 vyhlášeny v prostorách Hudebního divadla Karlín v Praze.
Titul Sestra roku v kategorii přímé ošetřovatelské péče získala Bc. Jitka Fikarová, vrchní sestra Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra ČR; Jitce Fikarové náleží rovněž ocenění Sestra mého srdce, udělované na základě hlasování široké veřejnosti na webové stránce www.sestramehosrdce.cz. Sestrou roku v kategorii managementu a vzdělávání odborná porota vyhlásila Mgr. Jindru Kracíkovou, mentorku Vysoké školy zdravotnické Praha. Čestné ocenění za celoživotní dílo v ošetřovatelství obdržela od redakce časopisu Zdravotnictví a medicína Dana Pilátová z 1. interní kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady v Praze.

Nejlepší VŠ pedagog

Cenu Wernera von Siemense, vyhlášenou již posedmnácté společností Siemens ČR pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR pro nejlepšího vysokoškolského učitele, obdržel prof. MUDr. Stanislav Štípek, DrSc., z Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN v Praze.

Manažer roku ve zdravotnictví a sociálních službách

Primářka a ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová, Ph. D., MBA, uspěla ve 22. ročníku soutěže Manažer roku; zvítězila v kategorii zdravotnictví a sociálních služeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?